Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TV-team fulgte Galina (28) i åtte måneder før drapet

Nå sendes dokumentaren som sexarbeideren sa ja til å stille opp i, under forutsetning om full anonymitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Galina Sandeva (28), som ble funnet drept i sin egen bil på Bispekaia i Oslo torsdag 17. desember i fjor, hadde i all hemmelighet takket ja til å stille opp i, og fortelle om prostitusjonsmiljøet i hovedstaden, i en Insider-dokumentar hos TV-kanalen MAX.

Hun møtte reportere fra TV-teamet mellom ti og femten ganger i perioden april til oktober i fjor, under forutsetning om full anonymitet.

- Måtte skrinlegges - Insider ønsket å avdekke forholdene i det svært lukkede gateprostitusjonsmiljøet i Oslo. De ville snakke med de utenlandske kvinnene der, og se nærmere på mekanismene som gjør at de ender opp i Norge. Vår reporter i Insider møtte Galina i april i fjor, og fikk raskt god kontakt med henne. Hun fikk også tillit til reporteren og stolte på ham og resten av teamet, og sa ja til å stille opp i dokumentaren under lovnad om full anonymitet, sier mediesjef i TV-huset Discovery, Hanne McBride til Dagbladet.

- Men så mottok redaksjonen dødsbudskapet. Det var med sorg og sjokk, og den umiddelbare magefølelsen var at alt materiale måtte skrinlegges, fortsetter McBride.

DREPT:  Galina Sandeva (28) funnet drept i sin egen bil, en bulgarsk registrert Ford Fiesta, på Bispekaia torsdag 17. desember. Politiet mener hun ble drept kvelden før. Foto: Privat
DREPT: Galina Sandeva (28) funnet drept i sin egen bil, en bulgarsk registrert Ford Fiesta, på Bispekaia torsdag 17. desember. Politiet mener hun ble drept kvelden før. Foto: Privat Vis mer

En mann (24) ble i januar pågrepet og siktet for drap på Galina. Han har innrømmet å ha tatt livet av henne med kniv, men erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen som lyder forsettlig drap.

Framtidsdrømmer Galina hadde vært hovedkilde i det planlagte Insider-programmet.

- Tilbakemeldinger fra de som jobbet med henne var at hun var en veldig fin og positiv person, med et åpent og sprudlende vesen. I løpet av våre møter med henne ga hun en ganske detaljert beskrivelse av hvordan en arbeidsdag kunne se ut, og hun var opptatt av at hun på tross av jobben var en helt vanlig kvinne. Hun fortalte dessuten at arbeidet i Norge var tidsbegrenset, og noe som gjorde det mulig for henne å følge drømmen sin, sier McBride i Discovery.

- Hva var drømmen hennes?

FRAMTIDSDRØMMER: I dokumentaren, som vises på MAX på mandag, forteller Galina om drømmene hun har for framtida. Hun ønsket å kunne skape en bedre framtid for seg selv og sin familie i Bulgaria. Foto: Insider på MAX
FRAMTIDSDRØMMER: I dokumentaren, som vises på MAX på mandag, forteller Galina om drømmene hun har for framtida. Hun ønsket å kunne skape en bedre framtid for seg selv og sin familie i Bulgaria. Foto: Insider på MAX Vis mer

- Den var enkel; å kunne skape en bedre framtid for seg selv og sin familie i Bulgaria.

Moren sa ja I etterkant av drapet kom Insider-redaksjonen i kontakt med moren til Galina, samt hennes bistandsadvokat, og forela dem begge alle opptak de hadde av 28-åringen.

- Moren uttrykket da et ønske om at det norske folket likevel burde få se denne versjonen av datteren, for det er slik hun framstår i våre opptak moren selv husker henne, sier McBride.

- Moren mener dette supplerer det nokså ensidige bilde som har framkommet i media, fortsetter hun.

Ville starte butikk Advokat Camilla Wiermyhr, som er bistandsadvokat for moren til Galina forteller at de to gikk mange runder før de bestemte seg for å la TV-kanalen bruke opptakene av klientens datter.

BLE FULGT AV DOKUMENTARTEAM: Sexarbeideren Galina Sandeva (28) ble drept i Oslo den 16. desember i fjor. I månedene før drapet hadde et TV-team fra kanalen MAX fulgt 28-åringen i forbindelse med en dokumentar om gateprostitusjonsmiljøet i hovedstaden. Foto: Insider på MAX
BLE FULGT AV DOKUMENTARTEAM: Sexarbeideren Galina Sandeva (28) ble drept i Oslo den 16. desember i fjor. I månedene før drapet hadde et TV-team fra kanalen MAX fulgt 28-åringen i forbindelse med en dokumentar om gateprostitusjonsmiljøet i hovedstaden. Foto: Insider på MAX Vis mer

- Vi valgte å samtykke til at den blir vist, og hovedårsaken er at det bildet som er tegnet av Galina i mediene så langt, kan være stigmatiserende. I filmen gjør Galina en god profil, samtidig som det kommer fram at hun er en helt normal jente med drømmer, som alle andre. Filmen viser også hvordan mange i prostitusjonsmiljøet står overfor valget mellom to onder; å leve i fattigdom eller komme seg ut av det og spare opp penger, sier Wiermyhr til Dagbladet.

- Det var nettopp dette som gjaldt Galina. Hun arbeidet som prostituert i en kort periode, og det var et mål og en mening bak det. Hun var snart ferdig og så fram til å slå seg til ro i hjemlandet og starte en butikk eller en frisørsalong. Hun hadde framtidsplaner, men de ble det aldri noe av, fortsetter advokaten.

Galina var en ung kvinne med en helt spesiell karisma, ifølge Wiermyhr.

SNAKKER OM RISIKOEN: I dokumentaren omtaler Galina risikoen knyttet til jobben som sexarbeider. Foto: Insider på MAX
SNAKKER OM RISIKOEN: I dokumentaren omtaler Galina risikoen knyttet til jobben som sexarbeider. Foto: Insider på MAX Vis mer

- Hun var vakker både utvendig og innvendig, og i filmen kommer dette fram. Vi mener det vil være mer positivt for hennes ettermæle å vise filmen, framfor å ikke gjøre det, sier advokaten.

Jobb og privat Etter at de hadde fått morens samtykke begynte Insider-teamet å ferdigstille filmen.

- Vi bestemte oss da for å likevel lage programmet, dog et ganske annet enn opprinnelig tenkt, men premissene som lå der i utgangspunktet; om å gå inn i et lukket miljø og se på forholdene der, gjelder fremdeles, sier McBride i Discovery.

- Sier Galina noe i dokumentaren om farene som var knyttet til arbeidet?

BISTANDSADVOKAT:  Camilla Wiermyhr er bistandsadvokat for moren til Galina Sandeva.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BISTANDSADVOKAT: Camilla Wiermyhr er bistandsadvokat for moren til Galina Sandeva. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Ja, hun omtaler risikoen i dokumentaren, svarer McBride, men ønsker ikke å utdype dette.

McBride forteller at TV-teamet fulgte Galina i mange ulike situasjoner - både i jobb og privat, og at dette reflekteres i den én time lange filmen som vises på MAX førstkommende mandag klokka 21.30.

DRAPSSIKTET: 24-åringen har innrømmet å ha tatt livet av Galina Sandeva, men erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen for forsettelig drap. Foto: Privat
DRAPSSIKTET: 24-åringen har innrømmet å ha tatt livet av Galina Sandeva, men erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen for forsettelig drap. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media