TV-titting gir økt astma-risiko hos barn

Ny forskning.

Illustrasjonsfoto: OLA SÆTHER
Illustrasjonsfoto: OLA SÆTHERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn som ser på TV mer enn to timer om dagen, har dobbelt så høy risiko som andre barn for å utvikle astma, konkluderer britiske forskere.

Over 300 millioner mennesker verden over har astma, som er den mest vanlige kroniske sykdommen som rammer barn.

I enkelte land lider hele 30 prosent av alle barn av astma, viser statistikk fra Verdens helseorganisasjon.

Britiske forskere mener nå å kunne knytte sykdommen til fedme og mangel på mosjon hos barn, og har funnet at barn som ser på TV mer en to timer om dagen, har nesten dobbelt så høy risiko for å få astma som andre.

Forskerne ved University of Glasgow, som har undersøkt 3000 barn under tolv år, publiserer sine funn i siste utgave av tidsskriftet Thorax.

- Dette føyer seg inn i rekken av beviser som knytter mangel på mosjon og overvekt til økt risiko for astma, sier Elaine Vickers i den britiske organisasjonen Asthma i en kommentar til undersøkelsen.

- Undersøkelsen knytter for første gang direkte stillesittende atferd i svært ung alder til høyere risiko for astma senere i barndommen, konstaterer hun.

Den britiske undersøkelsen inkluderer ikke tiden barna tilbringer foran TV- og PC-spill, da dette var mer uvanlig på midten av 1990-tallet, da forskerne først begynte å intervjue foreldrene om barnas vaner.

(NTB)