Tv-tortur kan slå begge veier for Clinton

Et nærgående fire timers sex-avhør av president Bill Clinton vil i dagevis flimre over alle verdens tv-skjermer. De store tv-selskapenes valg av bilder avgjør om presidenten tjener eller taper i opinionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen er ikke avsagt på forhånd, mener William Lafferty, professor i statsvitenskap og selv amerikansk statsborger. Clinton kan komme styrket eller svekket ut av den ydmykende offentliggjøringen.

- Det blir avgjort av hvordan mediene klipper i videoen, hvilke biter de velger ut. Et usympatisk, løgnaktig inntrykk vil trekke ned. På den annen side sier folk som har sett videoen at Clinton kan komme styrket fra det. En sint og opprørt president vekker sympati hvis sinnet virker berettiget og spørsmålene er provoserende og nærgående.

Avgjør valg?
Reaksjonen på videoen kan også avgjøre om amerikanerne stemmer demokratisk eller republikansk ved neste valg.
- Amerikanerne er det minst politisk aktive folk i den vestlige verden. Men de fleste synes prosessen mot presidenten er forferdelig. De misliker sterkt at presidentembetet er ydmyket og nedverdiget og ikke minst at republikanerne har vært villige til å bruke en kvinnehistorie mot ham slik som de har gjort.
Derfor kan inntrykket han gir under avhøret bestemme hvilket parti de velger neste gang, sier Lafferty.

Takk for sist


Råkjøret mot Clinton er i stor grad et «takk for sist» fra republikanerne fordi president Richard Nixon måtte gå etter Watergate-skandalen, sier Lafferty. - De har lett etter noe å ta ham på fra starten av, dette begynte jo ikke med en kvinnehistorie. Det er politikk, og det er her motivene ligger både for spesialetterforsker Kennets Starr og republikanerne.
- Ingen amerikaner vil kaste en president på grunn av et sidesprang. Detaljene om forholdet til Monica Lewinsky er heller ikke egnet til å sjokkere en eneste amerikansk tenåring.
Lafferty tror ikke på riksrettssak mot Clinton, og heller ikke at han går av. - Jeg tipper at han blir sittende, men som en såret og lammet president. Jeg har hørt at det skal være en avtale mellom Kongressen og presidenten om at han får en korreks eller fordømmelse av Kongressen, men at det ikke skal reises riksrett. Jeg tror det vil stoppe her, alle innser at nok er nok.

Tilsølt symbol


Forfølgelsen av Clinton og tilsølingen av presidentverdigheten er en av grunnene til at han hatt såpass stor støtte på meningsmålingene.
- USAs store problem er at de ikke har noen samlende, nasjonal figur. Det er presidenten som har representert nasjonens verdighet. For amerikanske skolelever er det en slags offentlig religiongsutøvelse å reise til Washington for å se Det hvite hus og andre offentlige bygninger. Den voldsomme moralske svekkelsen av presidentembetet vil oppleves som et stort savn og problem for amerikanerne, mener han.
Lafferty er overbevist om at kjøret mot Clinton skremmer folk fra å nærme seg amerikansk politikk. - Etter Lewinsky-oppgjøret er det ingenting som er hellig. Folk vil helt klart holde seg unna. Det kan åpne for familie-fundamentalistenes inntogsmarsj - høyreorienterte politikere som har holdt sin sti ren på alle måter. USA kan komme til å se en dreining mot konservativ fundamentalisisk moralisme i politikken, sier Lafferty.

Allianse


- I maktkampen mellom Kongressen og presidenten har Høyesterett og republikanerne alliert seg, og nå har de overtaket. Men det kan fort snu seg, det har skjedd før, sier USA-kjenner og direktør ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad.
Lewinsky-affæren har flyttet grenser. En røk da Høyesterett åpnet for riksrett mot en sittende president, en annen da Clintons sikkerhetsvakter ble avhørt. Presidentmakten er også svekket gjennom ordningen med spesialetterforskning, som ble innført eter Watergate-skandalen.
Lundestad har til nå ikke trodd på riksrett. - Meningsmålingne har vist at velgerne er lut lei Lewinsky-saken, og syns Clinton er en god president. Nå viser tallene at den folkelige støtten er noe svekket. Derfor er jeg ikke like sikker lenger.