Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TV2 frikjent for Viggo-bilder

TV 2 slipper boten for å ha vist bildene av Viggo Kristiansen. Ytringsfriheten er viktigere enn fotofobudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forbudt å filme tiltalte og dømte til og fra rettsalen. Likvel sendte TV 2 et åtte sekunders klipp av en smilende Viggo Kristiansen etter at han ble dømt til lovens strengeste straff for barnedrap.

Et knapt flertall i Høyesterett frikjente TV2 ved sjefreedaktør Kåre Valebrokk for å ha brutt fotoforbudet. Flertallet mener det var helt spesielle hensyn som talte for at TV2 måtte få vise de "ulovlige" bildene.

- Sammenhold med forsvarerens kommentar til TV 2 om domfeltes oppreden, kom saken i en annen stilling. Fosvareren brukte Kristiansens kroppspråk som argument for at han var skuffet. Når TV 2 hadde et opptak som i høy grad talte for at kroppsspråket sa noe ganske annet, måtte det være berettiget å vise opptaket som et korrektiv, skriver Høyesteretts kontor i en pressemelding som er sendt ut i dag i forbindelse med dommen.

Det har lenge vært misnøye i pressekretser mot fotoforbudet fra 1986. Det er ment å skulle beskytte tiltalte, men mange i pressen mener at de selv må få bestemme når det er riktig å ta bilder.

Høyesterett var delt i synet om TV2 overtrådte loven. 3 av dommerne stemte for frifinnelse, mens de to andre mente Valebrokk hadde brutt loven.

Flertallet mente imidlertid at det forelå særegne hensyn. Saken hadde vakt voldsom interesse, Kristiansens identitet og utseende var allerede kjent, og hans personlige egenskaper og personlighetsavvik var allerede omtalt offentlig. Høyesterett mener at selv om Kristiansens opptreden etter domsavsigelsen var spesiell, var ikke det i seg selv nok for å bryte loven.

Dermed slapp TV2 og Valebrokk å betale boten på 25 000 kroner. Tingretten hadde altså rett da de frikjente Valebrokk i første omgang.

FRIKJENT: Kåre Valebrokk ble i Høyesterett i dag frikjent for brudd på domstolloven. Valebrokk var tiltalt etter at TV2 viste bilder av Viggo Kristiansen etter domsavsigelsen i Baneheia-saken. Bildet er fra vitneforklaringen i april.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media