Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- TV2-innslag kan smitte

Ekspertene frykter at TV2s direktesendte intervju med gisseltakeren fra Hjelmeland kan friste andre desperate personer på jakt etter oppmerskomhet til å begå ekstreme handlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjorde Per Ståle rett? - si din mening? - Selvfølgelig er det en fare for at dette kan få en smitteeffekt, sier Arnfinn Haugberg ved Politihøgskolen til Dagbladet.

Han er fagansvarlig ved Politihøgskolen for forhandlingssituasjoner i gisseldramaer. Han ser ikke bort i fra at TV2s direktesendte intervju med gårsdagens gisseltaker kan få farlige konsekvenser.

Overhengende fare

Psykolog Thore Langfeld, som selv har behandlet en rekke voldsforbrytere, er enig:

- Det vil ikke være rart om dette kan smitte. Andre kan få tilsvarende ideer, sier han til Dagbladet.

Ifølge Haugberg merket politiet en smitteeffekt av Austbø-saken. Etter at en mentalt syk mann i mars 1998 skjøt ned og drepte to menn på Astbø i Nordland har politiet registrert stadig fler mentalt syke som griper til våpen.

Kan det vanskeliggjøre politiets forhandlingssitasjon når andre aktører går inn og oppfyller enkelte av gisseltakerens krav?

- Det er ikke heldig i utgangspunktet, men dette er jo veldig situasjonsbetinget, sier Haugberg. Han kjenner allikevel ikke til konkrete tilfeller der kontakt mellom media og gisseltagere har forverret situasjonen.

- Styr unna barnefordelingssaker

Psykolog Langfeldts erfaring med barnefordelingssaker tilsier at mange foreldre får problemer.

- Foreldre er desverre ofte lite flinke til å samarbeide. Fortvilelsen som kan ramme en mor eller far kan føre til at de mister grep om konsekvensene av sine handlinger, sier Langfeldt.

39-åringen som tok ansatte og barna i Hjelmeland barnehage som gisler i går skal ha gått til dette skrittet for å sikre oppmerksomhet rundt en barnefordelingssak der han følte seg urettferdig behandlet. Langfeldt påpeker at mannens situasjon ikke er unik.

- Det er fælt å se hvordan noen foreldre misbruker makten sin. I en slik situasjon kan barna bli redde og lure på om det kan skje dem, sier Langfeldt. Han mener media bør holde seg langt unna slike saker.

- TV2 blandet seg inn

Justisminister Hanne Harlem mener det var uakseptabelt av TV 2 å blande seg inn i en pågående politiaksjon ved å intervjue gisseltakeren i Hjelmeland på direkten.

- TV 2 tok en stor risiko da de blandet seg inn i gisselsituasjonen ved å intervjue gisseltakeren på direkten. Det var et klart overtramp som jeg håper pressens egne organer rydder opp i, sier Hanne Harlem til NTB.

Justisministeren sier at hun ikke vil gripe inn i saken, og at intervjuet med gisseltakeren i seg selv ikke vil endre retningslinjene som gjelder ytringsfriheten og pressens frie stilling. Hun er glad for de reaksjonene som er kommet fra pressen selv.

- Jeg oppfordrer pressen til å være sin egen vaktbikkje slik at episoder som den i TV 2 mandag ikke får utvikle seg i norsk medieverden, sier Harlem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling