TV2-intervjuet kunne ødelagt

HJELMELAND (Dagbladet): En harmdirrende politimester har ikke mye til overs for TV2s intervju med gisseltakeren. Han mener kanalen grep inn i selve forhandlingene på en måte som «kunne hatt en motsatt virkning enn det som var ønskelig.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimester Olav Sønderland bruker diplomatiske ord og vendinger, men er tydelig opprørt når Dagbladet snakker med ham på telefonen. Han sier intervjuet ikke var klarert med dem på forhånd, og sier dette dreier seg om en ren redaktøravgjørelse fra TV2s side.

- Jeg oppdaget til min forskrekkelse at de hadde både psykologer og andre i studio, som grep direkte inn i forhandlingene. De argumenterte mot hans posisjon, sier Sønderland.

Politimesteren sier de ble «interpellert av utenforstående», og kaller det hele en «uønsket intervensjon» som kunne ha virket mot sin hensikt.

- De har grepet inn i en forhandlingssituasjon, og kan ha påvirket dialogen. Særlig slik det foregikk, helt ukontrollert og på direkten. Slik det har utviklet seg med media, må de også ta på seg sitt ansvar. Jeg blander meg ikke borti den etiske debatten i mediene, men dersom dette skulle vise seg å få en uønsket effekt, vil media bli nødt til å ta på seg en del av ansvaret, sier Sønderland.

Et ansvar han tydelig mener mediene burde holde seg milevidt unna.

- Det er tross alt vi (politiet) som er ansvarlige for å gjennomføre forhandlingene med gisseltakeren på en forsvarlig måte. Det er vi som er ansvarlige for sikkerheten til både gislene og gisseltakeren, og vi som skal sørge for at ingen av dem kommer til skade, sier Sønderland.