Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TV2-kjendiskokk: - En beintøff bransje

Lars Erik Underthun, kjent fra TV2-programmet «Kokkenes kamp», fikk refs av Arbeidstilsynet. Nå vil han diskutere vilkårene i bransjen.

- IKKE USERIØSE: —Vi har drevet seriøst og grundig i over 22 år, så det er urettferdig hvis dette blir framstilt som om vi er useriøse. Men bransjen har flere utfordringer som vi bør diskutere, sier kjendiskokk og eier av gourmetrestauranten Feinschmecker, Lars Erik Underthun, til Dagbladet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
- IKKE USERIØSE: —Vi har drevet seriøst og grundig i over 22 år, så det er urettferdig hvis dette blir framstilt som om vi er useriøse. Men bransjen har flere utfordringer som vi bør diskutere, sier kjendiskokk og eier av gourmetrestauranten Feinschmecker, Lars Erik Underthun, til Dagbladet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er en beintøff bransje, sier kjendiskokk og eier av gourmetrestauranten Feinschmecker, Lars Erik Underthun, til Dagbladet.

De siste månedene har Dagbladet avdekket hvordan ansatte hos Oslos mest kjente luksusrestauranter ikke har fått overtidsbetalt. Det har vært ulovlige lange dager og brudd på arbeidsmiljøloven. Restaurantene er blant Norges mest eksklusive, og flere av dem blir ledet av Norges mest kjente kokker.

Nå kommer det fram at Feinschmecker også har brutt arbeidsmiljøloven. Etter tilsyn har arbeidsmiljøloven avdekket flere brudd på arbeidstidsbestemmelsene og manglende overtidstillegg.

- Driver seriøst Det har vært arbeidet langt over grenser som gjelder for alminnelig arbeidstid.

• Timelister viser at arbeidstakerne arbeider mer enn 9 timer i løpet av 24 timer, og mer enn 38 timer i løpet av sju dager.

• Vaktlistene viser at noen vakter står det bare når vakten skal begynne, men ikke når den slutter.

- Vi har drevet seriøst og grundig i over 22 år, så det er urettferdig hvis dette blir framstilt som om vi er useriøse. Men bransjen har flere utfordringer som vi bør diskutere, sier Underthun, som etter at Arbeidstilsynet gjennomførte tilsynet har rettet opp de påpekte lovbruddene. Han peker på at de ansatte har avspasert timene de har jobbet ekstra, og at de har betalt full når restauranten er stengt, som i jula og påsken.

Kokkenes kamp Underthun, som for tiden deltar i TV2-programmet «Kokkenes kamp» og som tidligere har deltatt i NRK-programmet «Kokkekamp», mener det er på tide at bransjen gjenreiser «håndverksstoltheten» i kokkeyrket.

- Det er viktig at vi dyrker fram det gode håndverket. Gir yrket den stoltheten det fortjener, sier Underthun.

Fellesforbundet har tidligere pekt på at de lave prisene i utelivs-Norge bidrar til å presse lønningen ned. De mener at folk bør bli mer prisbevisste, og huske at lave priser ofte resulterer i uryddige arbeidsforhold.

- SVIKTET TOTALT: - Disse kokkene burde gått foran som et godt eksempel, men her har de sviktet totalt, sa Tore Skjelstadaune fra Fellesforbundet til Dagbladet i går. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
- SVIKTET TOTALT: - Disse kokkene burde gått foran som et godt eksempel, men her har de sviktet totalt, sa Tore Skjelstadaune fra Fellesforbundet til Dagbladet i går. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

- Hvis man skal gjøre noe med bransjen må marginene bli bedre, og folk må kanskje venne seg til å betale litt mer når de går ut, sier Underthun, som samtidig understreker at han mener det er mulig å drive seriøst innenfor dagens rammer.

Vil ha økt rekruttering - Jeg har drevet seriøst - og samtidig tjent penger i over 22 år. Så det er mulig, sier Underthun. Han er redd for at rekrutteringen til kokkeyrket vil bli skadet hvis ikke forholdene i bransjen blir bedre.

- Jeg er redd for at foreldre kommer til å advare barna sine mot yrket, sier Underthun, som mener tilskuddsordningen for å motta lærlinger bør bli bedre.

- Vi trenger at flere ungdommer anser kokkeyrket som attraktivt. Da må vi klare å skape lønns- og arbeidsvilkår som er gode nok til at vi klarer å rekruttere norsk ungdom til bransjen, sier Underthun, som i tillegg etterlyser bedre etterutdanningstilbud for norske kokker.

- Ikke vært gode nok - Noe av grunnen til at det har vært så uryddige forhold, er at mange av kokkene har sett på jobben som en del av utdannelsen. Dermed har poenget vært å jobbe mest mulig. Hvis vi kunne bli anerkjent som et kunnskapsbedrift, kunne vi heller regulert ting annerledes, sier Underthun. Han tror det blir lettere for de seriøse, hvis de useriøse blir fjernet.

- Vi må innrømme at vi ikke alltid har vært gode nok til å tenke på arbeidsmiljø, og at hovedfokuset har vært på kundene og maten. Samtidig tror jeg at kundene også er opptatt av gode arbeidsforhold. Gjennom 22 år har jeg satt min stolthet i at de ansatte skal trives, og jeg er glad for Arbeidstilsynet hjelper meg å bli enda bedre, sier Underthun.

FIKK REFS: 20. juli skrev Dagbladet om restaurant Maaemo som fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for å bryte arbeidsmiljøloven. Maaemo ble verdenskjent da den i 2012 fikk to stjerner i Michelin-guiden, som den eneste restauranten i Norge. I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang blitt en av Norges mest kjente kokker. Foto: TORE MEEK/NTB SCANPIX
FIKK REFS: 20. juli skrev Dagbladet om restaurant Maaemo som fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for å bryte arbeidsmiljøloven. Maaemo ble verdenskjent da den i 2012 fikk to stjerner i Michelin-guiden, som den eneste restauranten i Norge. I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang blitt en av Norges mest kjente kokker. Foto: TORE MEEK/NTB SCANPIX Vis mer
BLITT ENIGE: 9. september skrev Dagbladet at de ansatte på kjøkkenet til Bagatelle krevde å få etterbetalt over 1000 timer i overtidsgodtgjørelse og manglende betaling. 
«Bagatelle og de to renholdsarbeiderne har kommet til enighet. Utover dette kan vi ikke kommentere saken ytterligere», skriver daglig leder for Bagatelle, Robert Lie, i en e-post. Foto: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET
BLITT ENIGE: 9. september skrev Dagbladet at de ansatte på kjøkkenet til Bagatelle krevde å få etterbetalt over 1000 timer i overtidsgodtgjørelse og manglende betaling. «Bagatelle og de to renholdsarbeiderne har kommet til enighet. Utover dette kan vi ikke kommentere saken ytterligere», skriver daglig leder for Bagatelle, Robert Lie, i en e-post. Foto: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media