TV2 målte best

Det var først etter at støvet hadde lagt seg vi forsto at valgresultatet ble som TV2 hadde spådd klokka 20.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv satt jeg med nådeløse deadlines og krav på meg om å levere forstandige kommentarer i samarbeid med en sprenglærd og godt forberedt valgforsker. Det skulle skje på bakgrunn av en oversikt vi ikke hadde og detaljer som vrimlet som stjernestøv fra flere galakser. Fra første måling forsøkte vi å orientere oss i universet. Våre verktøy var tre valgdagsmålinger (NRK’s, TV2’s og VG’s) i tillegg til løpende opptalte resultater og etter hvert prognoser. Kunne vi vite at det var TV2s måling utført av gode gamle Gallup som skulle treffe nesten blink? Nei. Men det skulle altså vise seg: Ap: 29,6 sa TV2. Ap: 29,7 fortalte statistikken dagen etter. Frp: 17,2 sa TV2. Frp 17,6 ble resultatet (dagen etter). Og så videre. Samlet avvik 3,2 prosent. NRKs valgdagsmåling (Norstat) hadde større avvik bare på Ap alene: 26,3 mot resultatet 29,7. Samlet avvik 8,3 prosentpoeng. VGs måling var 6,9 prosentpoeng fra valgresultatet.

Egentlig var ingen av instituttene svært dårlige i år. Ved stortingsvalget i 2005 hadde Gallup, som også da var mest treffsikker, 8 prosentpoeng i samlet avvik, mens konkurrentene MMI og Infact var henholdsvis 10,8 og 12,4 prosentpoeng unna resultatet med sine målinger. Men vi husker hvordan mandatberegningene sprikte og snart ga de borgerlige partiene regjeringsmakta, snart de rødgrønne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer