Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- TV2-reporter visste ingenting om «terrorplaner»

- Flere andre journalister har fått minst like personlige tekstmeldinger fra min klient, sier advokaten til terrorsiktet 29-åring. «Universets største avstand» var mellom Norge og Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Advokat John Christian Elden bekrefter at hans klient og den profilerte kvinnelige TV 2-journalisten, som blir omtalt som «kjæreste» av politiet, hadde en nær relasjon som utviklet seg fra at 29-åringen var hennes kilde.

Men Elden er svært kritisk til det han mener er antydninger i mediene om at reporteren kan ha visst om  norskpakistanerens angivelige terrorplaner eller forberedelse til andre store kriminelle handlinger, uten at hun meldte fra til politiet.

- Skulle si farvel før utenlandstur

.- Tekstmeldingene som oppslagene er basert på dreier seg om at min klient vurderte en snarlig reise til Pakistan. Jeg kan faktisk bekrefte at det var det som var diskusjonstema da formuleringer som «universets største avstand» ble brukt, fordi jeg selv var inne i den diskusjonen, sier advokaten til Dagbladet.no.

Han mener også politiet indirekte har gått god for at de omtale meldingene ikke har relevans for terrorsiktelsen.

- Politiet har understreket at den aktuelle kvinnen kun har status som vitne. Hadde hun hatt kjennskap til de påståtte handlingene i siktelsen ville selvsagt situasjonen vært en annen, mener Elden.

Romantisk språkføring

Han hevder også at det sett i sammenheng med resten av 29-åringens telefonaktivitet ikke var noe spesielt med det som kan tolkes som en dramatisk beskjed fra 29-åringen til nyhetsreporteren - «Prøver bare å forberede både deg og meg til universets største avstand».

- ABSURD: Advokat John Christian Elden er krystallklar på at det ikke er noen grunn til å anklage den kvinnelige TV 2-reporteren som skal ha vært kjæresten til den siktede for å ha visst noe om kommende kriminelle handlinger. Foto: SCANPIX
- ABSURD: Advokat John Christian Elden er krystallklar på at det ikke er noen grunn til å anklage den kvinnelige TV 2-reporteren som skal ha vært kjæresten til den siktede for å ha visst noe om kommende kriminelle handlinger. Foto: SCANPIX Vis mer

TV 2-journalisten svarte blant annet  «Dette liker jeg virkelig ikke». Den kommunikasjonen skjedde dagen før synagogeskytingen i Oslo.

- Det stemmer at de to har utvekslet en rekke personlige SMSer. Men flere andre journalister har fått minst like personlige tekstmeldinger fra ham uten at det har noen betydninger, sier advokaten til Dagbladet.no.

Han forteller at klienten ofte bruker en språkdrakt som kan oppfattes som intim.

Kritisk til terrorkobling

Om Eldens opplysninger er korrekte betyr det at avsløringen av TV 2-reporteren som 29-åringens påståtte kjæreste primært er et moralsk og presseetisk problem. I VG i dag ble generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sitert på følgende:

- Værer man som journalist en mulig terrorhandling, har man plikt til å si ifra. Man skal gå til politiet, uansett. Det finnes ingen unnskyldning i slike tilfeller.

Det utsagnet reagerer Elden på.

- Et slikt resonnement forutsetter helt absurde konklusjoner. Media prøver å legge noe som ikke er der i telefonkontakten de to har hatt, sier advokaten.

image: - TV2-reporter visste ingenting om «terrorplaner»

John Christian Elden understreker at han ikke representerer TV 2-reporteren, og at han ikke har noen kommentarer til hvorvidt de to har vært kjærester eller ikke.

Journalisten er permittert fra sin stilling i påvente av undersøkelser fra kanalens ledelse.

De fire siktede i den oppsiktsvekkende terrorsaken ble framstilt for fengsling i går, og klokka 16 i dag tar Oslo tingrett stilling til om politiet har lagt beviser nok på bordet til at de kan varetektsfengsles. Alle nekter straffskyld.

Dagbladet.no følger saken.