- TV2 skadet kampen mot omskjæring

Reidar Almås i Verdikommisjonen mener «Rikets tilstand» sitt program om omskjæring var «lettvint populisme», og beklager kritikken mot en av imamene som ble filmet med skjult kamera i programmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programmet ble sendt 4. oktober i fjor, og viste den unge muslimsk kvinnen Kadra som med skjult kamera oppsøkte muslimske ledere og ba om råd. Familien ville omskjære henne. Programmet vakte stor oppsikt, og førte til sterk fordømmelse av grupper som driver med omskjæring av jenter i Norge.

Lørdag fikk programmet en utmerkelse for kritisk og gravende journalistikk på en stor journalistkonferanse i Tromsø. I dag vanker det kjeft fra verdikommisjonens Reidar Almås.

- Saken - det å få slutt på omskjæring, er blitt skadd av tv-programmet. Det var lettvint populisme. Det tjente bare til å forherlige oss norske og ikke til dialog, sier Almås til avisa Vårt Land.

- Kebba burde blitt

En av imamene som ble filmet med skjult kamera var en av Almås sine kolleger i Verdikommisjonen, Kebba Secka. Han trakk seg fra kommisjonen etter programmet, en avgjørelse Almås var glad for da. Det er han ikke lenger.

- Det beste hadde vært om Kebba Secka hadde blitt i kommisjonen slik at vi sammen kunne stått i smerten, sier Almås.

Almås mener også utdragene av rådene Secka ga til ungjenta Kadra i programmet er klipt uheldig. Han mener Secka kommer langt bedre fra det når en ser den fullstendige utskriften av samtalen mellom Kebba og Kadra som ble lagt ut på TV.no.

- Utskriften gir et helt annet bilde. Han var i en vanskelig rådgivningssituasjon. Kebba sa ikke: «Bli omskåret».- Han sa: «Du må velge selv». Han burde kanskje sagt: «Nei, ikke gjør det».

- Min datter er trygg

Secka selv opplever det heller ikke slik at han ga Kadra noe råd.

- Omskjæring er ingen religiøs skikk. Det er en folkeskikk. Noen kristne gjør det - i Etiopia. Noen muslimer gjør det. Jeg har en datter. Hun er 100 prosent utenfor fare for omskjæring. Min etniske gruppe i Gambia gjør det ikke. Og dersom vi hadde gjort det, ville jeg ha sluttet med skikken, sier Secka til Vårt Land

ANGRIPER TV 2: Reidar Almås i Verdikommisjonen (innfelt) sier i dag til Vårt Land at TV 2 sitt program med Kadra har skadet kampen mot omskjæring. Foto: SCANPIX/Robert Eik.