Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvang aper til å puste inn eksos i åtte timer. Resultatene var skremmende

Ny bil var mer forurensende enn en 20 år gammel Ford, ifølge britisk avis.

FÅR KRITIKK: Volkswagen er blant firmaene som bestilte forskningen som nå refses av tyske myndigheter. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Volkswagen er blant firmaene som bestilte forskningen som nå refses av tyske myndigheter. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). Mandag tok tyske myndigheter sterkt avstand fra forsøk der mennesker og dyr ble utsatt for eksos fra dieselbiler.

De aktuelle eksperimentene var bestilt av firmaene Volkswagen, Daimler og BMW, og gikk blant annet ut på at aper måtte puste inn eksos fra en bil av typen VW Beetle i åtte timer.

Nå viser The Telegraph til urovekkende resultater.

Ifølge avisa kom forskerne fram til at eksosen fra en ny VW Beetle var mer skadelig enn eksosen fra en 20 år gammel Ford pickup. Dette i form av at apene i større grad fikk betennelser på indre organer.

Ikke fornøyde med resultater

Deretter skal bilgigantene ha nektet å betale en utestående regning tilsvarende drøyt en halv million kroner for forskningen, angivelig fordi den ikke ga de resultatene oppdragsgiverne ønsket seg.

Forskningen utført av det Alberqurque-baserte firmaet Lovelace Respiratory Research Institute på vegne av lobbygruppa EUGT, har ført til overskrifter verden over.

Særlig Volkswagen, som beskrives som en sentral aktør, har blitt kritisert som følge av eksperimentene.

- Vi er overbeviste om at metodene som ble valgt den gangen, var feil. Det hadde vært bedre å droppe testene i sin helhet, har firmaet uttalt om forskningen de bestilte.

KRISEMODUS: Michael Horn møtte opp på et arrangement i New York der de promoterte sin nye Passat. Selskapet er avslørt i å manipulere utslippsdata på biler solgt i det amerikanske markedet og er i krisemodus. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Forsket på mennesker

Denne innebar også bruk av mennesker som prøvekaniner.

Bestillingen kom mellom 2012 og 2015, og førte til at et institutt ved universitetssykehuset i Aachen undersøkte 25 personer etter at de hadde pustet inn ulike mengder nitrogendioksid (NOX).

Testpersonene ble utsatt for avgassen i flere timer, men forskerne fant «ingen reaksjoner» på inhaleringen.

- Vi er sjokkert over omfanget av disse testene og måten de ble gjennomført på. Vi fordømmer dem på det sterkeste, het det i en uttalelse fra Daimler der de tok avstand fra forskningen.

Forsvarer forsøkene

BMW har på sin side benektet enhver involvering med den aktuelle forskningen, ifølge The Telegraph.

Lobbygruppa EUGT, som bestilte forskningen på vegne av produsentene, har imidlertid hevdet at både BMW og de to andre firmaene kjente til forsøkene.

- Selvfølgelig kjente de til at vi gjennomførte tester på aper. Jeg forstår ikke hvorfor de forsøker å hevde noe annet, sier professor Helmut Grein på vegne av organisasjonen.

Han forsvarer også forsøkene der aper ble utsatt for eksos.

- Det høres kanskje bisart ut for folk flest, men forsøk på aper blir gjort hele tiden, og mange tilfeller gir slike forsøk viktige resultater, sier Helmut Grein, ifølge The Telegraph.

- Totalt uforsvarlig

Forbundskansler Angel Merkels talsmann, Steffen Seibert, har på sin side stilt seg svært negativ til forskningen.

Tidligere denne uka uttalte han følgende:

- Tester på aper, sågar på mennesker, er etisk sett totalt uforsvarlig. Dette reiser mange spørsmål som umiddelbart krever svar.

- Bilprodusentene er pålagt å redusere utslippene mer og mer, men de skal ikke forsøke å vise hvor ufarlige utslippene er ved å bruke aper og mennesker som forsøkskaniner, la Merkels talsperson til, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!