Tvang er feil medisin

- Tvangsbehandling er ikke måten å løse narkotikaproblemet på, sier både institusjonssjef Arnfinn Børresen ved Veksthuset i Oslo og Ap's sosialpolitiske talsmann Asmund Kristoffersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge er kritiske til sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa, som går inn for å utvide adgangen til tvangsbehandling av narkomane.

I gårsdagens Dagblad uttalte sosialministeren at Sosialdepartementet kommer til å øke bevilgningene til narkotikaomsorgen med 30 millioner kroner på neste års statsbudsjett. Pengene skal gå til metadonbehandling og handlingsplan for narkotikaomsorgen. De ekstraordinære tiltakene ønskes velkommen både blant fagfolk og på Stortinget, men hun får ikke støtte for sine foreslåtte tiltak.

- Jeg har ingen tro på tvang. Medisinen er forebyggende virksomhet, men den kuren har myndighetene valgt bort. I de siste årene har vi opplevd budsjettkutt både når det gjelder oppsøkende virksomhet, støtte til ungdomsklubber og forebyggende arbeid i skolen, sier Arnfinn Børresen, sjef ved behandlingsinstitusjonen Veksthuset i Oslo.

Mens den forebyggende virksomheten nedprioriteres, øker antallet overdosedødsfall. Dette burde få politikerne til å tenke seg om en gang til, mener han.

Egen legevakt

Dersom Arnfinn Børresen fikk anledning til å bruke de 30 millionene som statsråd Kleppa varsler i ekstrabevilgning neste år, ville han ha satt i gang følgende prosjekter i Oslo:

  • Ny legevakt for narkomane.
  • Nytt, forsvarlig botilbud for narkomane.


- De som tar overdose, er i svært mange tilfeller personer som nettopp er kommet ut fra en institusjon eller som er løslatt etter fengselsopphold. De står på bar bakke både boligmessig og sosialt. De er i en dyp krise og tar større doser enn kroppen tåler. Dette vet vi. Derfor ivrer jeg for å få et legevakttilbud dit stoffmisbrukere kan komme i ruset tilstand, sier Børresen.

Det andre viktige tiltaket er å gi stoffmisbrukerne et forsvarlig botilbud. Hospitstilværelsen er det verst tenkelige, mener han.

- Hospitsene er en skandale, sier Børresen.
Den riktige veien å gå er å satse både på forebyggende virksomhet, god behandlingskapasitet og et verdig tilbud.

Arbeiderpartiets sosialpolitiske talsmann, Asmund Kristoffersen, deler Børresens syn. Han mener sosialministeren først bør ordne opp i ventelistene ved behandlingsinstitusjonene før hun foreslår større bruk av tvang.