Tvang gutt til å se halshogging

Lovpriste al-Qaida. Minst 15 voldsdommer. Men Mohamed Merah gikk under radaren til fransk etterretning.

 LOVPRISTE AL-QAIDA:  Kritikere til fransk etterretnings spør hvordan Mohamed Merah kunne opererere radaren. Nå vil president Nicolas Sarkozy innføre en ny lov om bedre overvåkning av vaner på nett. FOTO: EPA/FRANCE 2/SCANPIX.
LOVPRISTE AL-QAIDA: Kritikere til fransk etterretnings spør hvordan Mohamed Merah kunne opererere radaren. Nå vil president Nicolas Sarkozy innføre en ny lov om bedre overvåkning av vaner på nett. FOTO: EPA/FRANCE 2/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikere av fransk etterretning spør hvordan en straffedømt al-Qaida-tilhenger kunne drepe flere menensker uten å bli oppdaget.

Sett i etterkant, så kan det virke opplagt at 23-åringen Mohamed Merah burde fått alle alarmklokker til å ringe hos sikkerhetstjenestene i Frankrike.

Både han og broren var tilhengere av den fundamentalistiske islamske retningen salafisme. Merah var straffedømt minst 15 ganger, og flere av dommene dreide seg om voldsbruk.

To ganger besøkte han de lovløse grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan, hvor al-Qaida har drevet treningsleire.

Tvang gutt til å se halshogging I 2010 tvang Merah en ung gutt til å se en video hvor muslimske ekstremister halshogde fanger, ifølge avisa Telegramme.

Da guttens mor reagerte, ble hun angrepet av Merah.

Senere skal han ha stilt seg opp utenfor kvinnens bolig, iført militæruniform og med et sverd i hånden, og ropt at han var medlem av al-Qaida.

- Må få klarhet Likevel klarte ikke fransk politi å avsløre og finne 23-åringen da han drepte tre soldater i forrige uke.

Fire mennesker til måtte dø før sikkerhetstjenestene skjønte sammenhengen og sporet opp gjerningsmannen i en leilighet i Toulouse.

Før han selv ble skutt, innrømte Merah at det var han som sto bak drapsbølgen.

Både franske politikere og terroreksperter spør seg om det hadde vært mulig å gjøre mer for å stanse 23-åringen i tide.

- Man kan stille spørsmål ved om det ble begått feil eller ikke. Vi må få brakt klarhet i dette, sa utenriksminister Alain Juppé i et radiointervju torsdag.

Lederen for det høyrepopulistiske partiet Nasjonal Front, Marine Le Pen, anklager regjeringen for å ha tatt altfor lett på trusselen fra muslimske ekstremister.

Hun forlanger å få vite hvorfor sikkerhetstjenestene ikke fulgte Merah tettere etter at han kom tilbake fra Afghanistan i fjor høst.

- Reagerte de raskt nok? Ble han overvåket nøye nok? spurte Le Pen da hun ble bedt om å kommentere terrorsaken.

Ble avhørt Selv om sikkerhetstjenestene ikke klarte å stanse Merah i tide, så overså de ikke fullstendig den unge mannen som angivelig ropte ut sin beundring for al-Qaida på åpen gate.

Den innenlandske etterretningstjenesten DCRI skal ha vært oppmerksom på Merah siden 2010, da han besøkte Afghanistan første gang.

 JOBBEN ER GJORT:  Franske spesialstyrker på vei bort fra åstedet i Toulouse etter at Mohamed Merah er drept. Tre politimenn ble skadd. FOTO: PASCAL PAVANI, AFP/SCANPIX.
JOBBEN ER GJORT: Franske spesialstyrker på vei bort fra åstedet i Toulouse etter at Mohamed Merah er drept. Tre politimenn ble skadd. FOTO: PASCAL PAVANI, AFP/SCANPIX. Vis mer

I fjor ble han avhørt av DCRI etter å ha besøkt det krigsherjede landet på nytt. Merah hevdet at han bare hadde vært på ferie og viste fram feriebilder til etterretningsagentene.

Denne uken, mens han satt omringet i leiligheten i Toulouse, skrøt 23-åringen av at han hadde fått opplæring i terrorisme under oppholdene i Afghanistan.

- Merah-brødrene var godt kjent av etterretningstjenestene. Spørsmålet jeg stiller meg, er hvorfor han ikke ble satt under overvåking på vanlig måte, sier sikkerhetseksperten François Heisbourg.

Angrep forhindret Innenriksminister Claude Gueant forsvarer sikkerhetstjenestene og minner om at det finnes mange som sympatiserer med ekstreme grupper uten å gripe til vold selv.

- DCRI følger med på mange mennesker som er involvert i islamsk radikalisme. Å gi uttrykk for synspunkter er ikke nok til å bli stilt for retten, sier Gueant.

Første etter al-Qaida-mønster Flere eksperter peker på at Merah er den første som noen gang begår terrorhandlinger i Frankrike etter å ha blitt inspirert av al-Qaida. Det forrige alvorlige terrorangrepet i landet fant sted i 1995, noe som tyder på at etterretningen har gjort en sterk innsats over lang tid.

- I løpet av de siste seks årene har politiet hindret minst åtte angrep av samme type som det Merah utførte, uten at dette har fått stor oppmerksomhet, sier terroreksperten Roland Jacquard.

Overvåker nettbruk Som et svar på kritikken fra dem som mener politiet bør gjøre en enda bedre jobb, lover Nicolas Sarkozy endringer i lovverket.

Personer som gjentatte ganger kikker på internettsider med oppfordringer til vold, risikerer heretter å bli stilt for retten og straffet.

(NTB - Reuters).


 ÅSTED:  Terroristen Mohamed Merah barrikaderte seg 32 timer i denne leiligheten i Toulouse før han ble skutt og drept under rømming.EPA/MAXPPP/ALEXANDRE MARCHI/SCANPIX.
ÅSTED: Terroristen Mohamed Merah barrikaderte seg 32 timer i denne leiligheten i Toulouse før han ble skutt og drept under rømming.EPA/MAXPPP/ALEXANDRE MARCHI/SCANPIX. Vis mer