Tvang Haakon til å ri

Da kronprinsen var 10 år ble han motvillig lurt av Märtha til å ri i to år. I et åpenhjertig intervju med Hest.no forteller hun om livet på hesteryggen, lukeparkering med henger og kjærestens drevne hesteblikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tvang Haakon til å ri i to år. Han slet seg tappert gjennom det, helt til han fant ut at han kunne si nei, forteller Märtha til nettsida Hest.no.

I et svært langt intervju legger hun ut om sine hesteopplevelser fra hun var 8 år og fram til i dag.

- Stakkar Haakon var jo bare 10 år. Etter et halvt år prøvde han spakt å si at dette egentlig ikke var noe han hadde sånn veldig lyst til, men jeg lot ham få høre «Du kan vel ikke vite om du liker det eller ikke når du bare har ridd i 6 måneder. Og lillebror måtte bare pent fortsette.

Bekrefter ikke kjæreste-ryktene

Også Kong Harald har vært innom salen.

- Min far red i tre år eller noe sånt, men det var da han var i tenårene, forteller Märtha.

Intervjuet som ble publisert i dag, ble gitt i forbindelse med Oslo Horse Show 2000 som har vært i Oslo Spektrum denne helga. Til heste-nettsida går prinsessa i detalj om forholdet til sine firbeinte-venner, men heller ikke denne gangen vil hun bekrefte at newzealandske Bruce Goodin (30) er kjæresten hennes. Han red Märthas hest i OL, og flere norske media har skrevet at de er mer en bare gode venner.

33. plass i OL

Det var Goodin som fikk henne å kjøpe OL-hesten Lenaro.

- Jeg ble med Bruce for å se på Lenaro, men hesten var så tjukk, og den magen. Det var snakk om at han var SÅNN!

Märtha strekker ut hendene for å vise Hest.no akkurat hvor stor Lenaro var.

- Og han trodde at eneste måten å hoppe på var å ligge tilbake i hjørnet, og så løpe full galopp til hinderet, og så tilbake til nytt hjørne. Jeg satt der på hesten helt himmelfallen. Da jeg var ferdig sa Bruce at dette var en god hest, og at jeg absolutt burde kjøpe han. Jeg sa at nnneeeeiii, det ville jeg ikke, i alle fall ikke før jeg hadde prøvd han en gang til.

Prinsessa ler så hun hikster, og forteller at hun er glad hun valgte å følge drevne Bruce' gode råd. Newzealenderen lå an til en OL-medalje med Lenaro, men endte på en 33. plass i Sydney.

Gal hest ble snill

Favoritthesten var likevel White Jumper, en annen hest hennes gode venn fant for henne.

- Det er en ganske vakker historie bak hvordan vi møttes. Han var blitt mishandlet der han kom fra, slått uansett hva han gjorde. Første gang jeg så han kom han ut av bilen på to mens han fektet med forbena.

Med et mykt blikk i øynene forteller Märtha hvordan hesten gikk fra å være helt gal til å bli snill som et lam.

- Jeg trodde ikke jeg skulle klare å ha han, men Bruce sa at vi skulle gi han to uker og bare være snille med han. Det fungerte kjempebra. Det viser hvor mye man kan ødelegge hvis man misforstår signalene til en hest. Han lærte meg mye gjennom alt som skjedde, og jeg fikk en helt spesiell kontakt med han, forteller hun.

Hestene skaper bakkekontakt

Heste-interessen gjorde at hun tok lappen både på henger og lastebil.

- Det er verre å lukeparkere med henger, for den går feil vei. Lastebilene har store fine speil, og det hjelper en del, betror «rytterprinsessa» - en tittel hun forøvrig ikke har så mye imot.

- Jeg er glad for å være prinsesse, og ridinga fungerer som et fristed. Når jeg har klart meg bra innen sporten, får jeg energi og sikkerhet til å gjøre det bra under offentlige representasjoner og omvendt. Hestene får meg tilbake ned på jorden igjen, og det blir en kjempefin balanse.

Hele intervjuet finner du på hest.no.

OL-KJÆRESTER: Bruce Goodin lå an til OL-medalje, men endte på en 33.plass i Sydney.
OSLO HORSE SHOW: I helga har Märtha og kjæresten kastet glans over hestestevnet i Oslo Spektrum.
FAVORITTEN: White Jumper ble mishandlet før Märtha kjøpte den. Her rir hun sin første konkurranse med favoritthesten i 1999.