Tvang kvinner til å jobbe som sex-slaver

Den svenske ligaen smuglet utenlandske kvinner inn i landet, og tvang dem til å prostituere seg. - Rene krøtterhandelen, tordner politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges største prostitusjonsliga ble avslørt i går. Kvinnene ble kjøpt som sexslaver i Tsjekkia og Slovakia, og ble senere holdt innesperret og tvunget til å prostituere seg.

Ligaen brukte blant annet et tidligere asylmottak som skjulested for fangene.

Forgreining til Norge

Politiet i Stockholm pågrep to menn, 45 og 53 år gamle, og en yngre kvinne for å ha importert kvinner i over ett år. En av mennene er tidligere dømt for hallikvirksomhet i Norge, skriver Aftonbladet.

Ifølge Expressen samarbeidet trioen med lignende virksomheter i Norge, Danmark, Belgia og Tsjekkia.

- Vi har vært veldig obs på prostitusjonsmarkedet etter at svenskene endret lovverket i fjor. Men vi har ikke hørt rykter om liknende ligaer i Norge, sier kriminalsjef ved Oslo Politidistrikt Roger Andresen til Dagbladet :på nettet.

- Vi har øst-europeiske kvinner i prostitusjonsmarkedet i Oslo, men det er ikke snakk om menneskesmugling, sier Andresen. Heller ikke utlendingsseksjonen ved Oslopolitiet har hørt om lignende ligaer i Norge.

I fjor endret Sverige lovverket slik at det også ble forbudt å kjøpe seksuelle tjenester.

I Norge er det ikke forbudt å kjøpe slike tjenester.

De tre pågrepne i Sverige risikerer to til tre års fengsel for hallikvirksomhet.

Slo alarm

Politiet kom på sporet av smuglerligaen i fjor da en av kvinnene i et ubevoktet øyeblikk klarte å få tak i en mobiltelefon og ringe hjem til moren sin i Tsjekkia. Moren kontaktet tsjekkiske myndigheter som kontaktet svensk UD. Dermed var opprullingen av Sveriges hittil største halliksak.

I over ett år skal ligaen ha smuglet 25 kvinner fra Øst-Europa.

Krøtterhandel

Kvinnene ble holdt fanget på et 22 kvadratmeter stort rom på flyktningehotellet «Gyllene Ratten» i Fruengen i Stockholm. Eieren påstår at han ikke visste hva som foregikk på rommet.

Noen av kvinnene ble lurt til Sverige, mens andre ble kjøpt av de pågrepne hallikene.

- Rene krøtterhandelen, slår politisjef Per-Uno Hågestam ved Stockholmspolitiet fast overfor Aftonbladet.

Kvinnene har tjent 15 000 til 20 000 kroner i uka, men fikk bare beholde et par hundrelapper selv. Det kan bli aktuelt å utvide tiltalen mot de tre.

- Vi kan ikke utelukke frihetsberøvelse, sier Hågestam.