Tvang Norge i kne

MURMANSK (Dagbladet): Tøffe russere brukte i går nøden i landet for å tvinge igjennom en torskekvote som var langt, langt høyere enn Norge ville akseptere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi er bekymret, sier nordmennene nøkternt, men bak kulissene var det et drama som utspilte seg i lokalene til majestetiske Murmansk trålerflåte natt til i går.

Havforskernes råd ble fullstendig neglisjert, torskekvoten i Barentshavet ble nær firedoblet i forhold til ekspertenes forslag.

- Spiser vi nå den fisken våre barn skal leve av? Risikerer vi svart hav om få år? spurte russere på gata i går.

Den norske delegasjonen hadde bestemt seg for å ikke gå høyere enn 320 000 tonn, resultatet ble 390000 tonn pluss 40 000 tonn norsk kysttorsk.

- Alternativet var å ikke oppnå noen avtale, det ville ha vært enda verre, forklarer forhandlingsleder, departementsråd Jørn Krog og fiskeridirektør Peter Gullestad til Dagbladet.

Russisk diktat

Da kunne det ha blitt villvest i Barentshavet, men katastrofale følger for fiskebestandene.

Det betyr at kvoten nærmest er et russisk diktat. Norge vil ikke ta belastningen ved å ruinere et skjørt forvaltningsregime med Norge og Russland i førersetet.

Derfor fikk Russland fastsette en kvote som får havforskerne til å fryse på ryggen.

- Dette er ikke ansvarlig høsting i forhold til forskernes beregninger. Men jeg håper at vi for en gangs skyld har undervurdert fiskebestanden, sier forskningsdirektør Åsmund Bjordal ved Havforskningsinstituttet til Dagbladet.

Folket må ha mat

Til og med formann Oddmund Bye i Norges Fiskarlag synes kvoten ble satt altfor høyt.

- Jeg trodde aldri vi skulle lande på 390000 tonn. Men etter noen dager i Murmansk skjønner jeg at dette landet har behov for mat fra havet, sier Bye til Dagbladet.

Russland krevde i utgangspunktet en kvote på nesten 500000 tonn. Departementsråd Jørn Krog er fornøyd med at russerne måtte akseptere en reduksjon.

- Russerne var egentlig ikke interessert i å bevege seg nedover i det hele tatt. Vi har på vår side vist vilje til å ta hensyn til de sosiale og økonomiske problemene i Nordvest-Russland, sier Krog.

Kontrollen skjerpes

Både Krog og kollega Jurij Sinetnik, påtroppende fiskeriminister i Russland, sa at forhandlingene i år var de mest kompliserte noensinne. Russerne lover å trappe opp kontrollen i Barentshavet.

Både norske og russiske fiskere beskyldes for å dumpe småfisk, og det svever rykter om et omfattende illegalt russisk fiske.

- Fiskere er fiskere enten de er nordmenn eller russere, de er nok brødre i ånden også når det gjelder ulovligheter, påpekte departementsråd Jørn Krog.

Mindre inntekt

Neste års kvote ligger 100 000 tonn under årets kvote. Det betyr mindre inntekt for norske og russiske fiskere.

- Reduksjonen vil nok svi både i Norge og Russland, men fettlaget er tjukkest på norsk side, sier fiskeridirektør Peter Gullestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer