Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvang pasient til elektrosjokk

NARVIK (Dagbladet): Ved Narvik sykehus ble en psykiatrisk pasient tvangsbehandlet med elektrosjokk, til tross for at det er ulovlig å gi slik behandling uten pasientens samtykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både legen som utførte elektrosjokket og avdelingsoverlegen har fått kritikk av Fylkeslegen i Nordland. Men sykepleieren som rapporterte forholdet fikk som takk en skriftlig advarsel av sin arbeidsgiver.

Den eneste situasjonen der en pasient uten samtykke kan utsettes for elektrosjokkbehandling (ECT) er om legen benytter seg av straffelovens nødrettsbestemmelse. Da må det være fare for pasientens liv eller alvorlig helseskade, og at faren ikke kan avverges på annen måte.

Den dypt depressive pasienten ble innlagt på Narvik sykehus i fjor vår, og deretter overført til Ofoten psykiatriske senter, en underavdeling av sykehuset.

Elektrosjokk

  • Elektrosjokkbehandling ble først tatt i bruk på 1930-tallet, men i dag er det offisielle navnet ECT, elektrokonvulsiv terapi. Pasienten får full narkose og muskelavslappende middel før serien med korte elektriske støt framkaller epileptisk anfall. Dette anfallet øker hjerneaktiviteten, og de biokjemiske endringene som følge av dette er trolig årsaken til at ECT virker mot psykiatriske lidelser. Bivirkningen er forbigående hukommelsestap.
  • Rett etter krigen brukte fagfolk elektrosjokk på nær sagt alle psykiatriske lidelser, og på samme måte som lobotomi ble behandlingen sterkt kritisert på 60- og 70-tallet. De siste tjue årene har imidlertid bruken tatt seg opp igjen.
  • Det finnes ikke noen sentral statistikk over hvor utbredt ECT er i Norge, men behandlingen skjer i alle fylker.

Pasienten nektet

En ettermiddag i mai bestemte overlege Kjell Viggo Samuelsen at han ville overføre pasienten til sykehuset med tanke på elektrosjokkbehandling - en behandlingsform ved tunge depresjoner. Pasienten hadde da ved minst én anledning nektet å underskrive en samtykkeerklæring. Men overlege Samuelsen mente pasientens liv sto i fare. Han ville derfor bruke nødretten til å gi henne elektrosjokk med tvang.

«Pasienten har nesten ikke drukket siste fire dagene, og hun har i tillegg fortsatt nektet å spise. Hun tar ikke medisinene sine og er helt upåvirkelig av våre argumenter,» skriver overlegen i sitt journalnotat.

En av sykepleierne som overhørte Samuelsens vurdering protesterte mot beskrivelsen, men ble avvist.

«Spising, drikking og medisinering hadde riktignok vært varierende, men ikke fraværende. Jeg spurte om det da ikke var aktuelt å gi intravenøs ernæring og tvangsbehandling med medisiner. Dette ble ikke besvart,» skrev sykepleieren til fylkeslegen i Nordland noen uker etter episoden.

Fikk kjeft

Da ledelsen ved senteret ble kjent med brevet, innkalte de sykepleieren til et møte. Kort tid etterpå fikk hun en skriftlig advarsel, første skritt på veien mot en eventuell oppsigelse.

I mellomtida hadde pasienten gjennomgått en serie på åtte elektrosjokkbehandlinger, ifølge overlege Samuelsen med godt resultat. Opplysningene fra sykepleieren fikk fylkeslegen til å be om en redegjørelse med dokumentasjon fra Narvik sykehus.

Fylkeslegen konkluderte med at det var grunnlag for å gi kritikk til både behandlende lege Kjell Viggo Samuelsen og daværende avdelingsoverlege Willie Jarl Nilsen.

De to ble kritisert for ikke å ha ført god nok journal i forkant av elektrosjokkbehandlingen.

Sykehusledelsen trakk advarselen til sykepleieren, etter press fra Sykepleierforbundet.

Om det var et overgrep å tvinge pasienten til elektrosjokkbehandling, kan ikke fylkeslegen svare på, nettopp fordi legene ikke har dokumentert godt nok hvorfor de gjennomførte behandlingen.

Statens helsetilsyn har nå saken til behandling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media