Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvang seg gjennom

750 afghanske flyktninger sloss seg i dag gjennom til Pakistan ved overgangen hvor 15 000 mennesker presser på i kaoset. Les siste nytt fra krigen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble en 23 år gammel afghaner skutt og drept ved grensestasjonen Chaman. En 13-åring ble skuddskadd i det samme kaoset som oppsto da 600 flyktninger forsøkte å tvinge seg til sikkerhet over på pakistansk side av grensa. Soldater på begge sider av grensa åpnet skremselsild da flyktningene begynte å kaste stein.

Rundt 15 000 mennesker på flukt er forvist til 200 meter ingenmannsland fordi Pakistan nekter å slippe dem inn. I dag kom det igjen til håndgemeng med grensevaktene, men uten at det så langt er avfyrt skudd. I kaoset klarte 750 personer å kjempe seg gjennom sperringene.

Ber Pakistan åpne grensa

FNs flyktningorganisasjon gjentok i dag appellen til Pakistan om å åpne grensene. FN har levert telt og mat som blir delt ut innenfor ingenmannssonen.

- Alle flyktningene oppholder seg i friluft, og det finnes ingen sanitæranlegg, sier FN-talsmann Fatoumata Kaba.

Etter to uker med amerikansk bombing, blir det meldt at hundretusenvis av afghanere er på flukt. Mange finner seg antatt sikrere steder inne i Afghanistan, mens noen betaler grensesmuglere dyre summer for å bli fraktet over de stengte grensene til nabolandene. De som møter ved grensepostene lider samme skjebne som de 15 000 som nå sitter fast ved Chaman i den sørvestlige pakistanske Baluchistan-provinsen.

Frykter hungersnød

Den internasjonale bistandsorganisasjonen Oxfam krever øyeblikkelig stans i den amerikanske bombingen, slik at afghanere som er rammet av hungersnød kan få hjelp. Hvis hjelpen ikke kommer fram, kan tusener av flyktninger komme til å dø, advarer Oxfam.

Oxfam-talsmannen Sam Barratt sier til nyhetsbyrået DPA at det bare er noen uker til vinteren setter inn for alvor i Afghanistan.

- I enkelte deler av landet har vi bare tre uker på oss til å få matforsyninger på plass, framholder Barratt.

I dag er anslagsvis seks millioner afghanere - en firedel av landets befolkning - avhengige av nødhjelp for å kunne overleve.

- USA bombet sykehus

I dag fortsatte amerikanske krigsfly å bombe Taliban-posisjoner ved frontene utenfor Kabul og Masar-i-Sharif. USA ønsker at Nordalliansen skal innta Masar-i-Sharif i nord, men har ennå ikke bestemt om de ønsker å kaste Taliban ut av hovedstaden Kabul allerede nå. USA kommer trolig til å kreve at en bredt sammensatt allianse skal overta makta.

Nordalliansen er glad for USA endelig bomber Taliban ved fronten, men etterlyser mer omfattende bombing.

Taliban-talsmann Abdul Salam Zaeef i Pakistan opplyser at et sykehus i Herat er truffet av bombene, og at over 100 mennesker er omkommet. Påstandene er ikke bekreftet.

Vanskelig med vinterkrig

Amerikanerne planlegger å gjøre betydelige framskritt de nærmeste ukene. Vinteren setter snart inn i Afghanistan og muslimenes hellige Ramadan-måned starter 15. november.

- Det er sannsynlig at Nordalliansen vil begynne å bevege seg mer aggressivt mot Kabul om kort tid, sier utenriksminister Colin Powell.

I går bombet amerikanske krigsfly Taliban-styrker ved fronten. Der står Nordalliansens soldater klare til å angripe drøyt 5 mil fra hovedstaden. På spørsmål om Taliban skal være drevet ut av Kabul eller Kandahar før vinteren, svarer Powell følgende:

- Det er i vår interesse å ha løst problemet innen vinteren setter inn. Vinteren vil gjøre operasjonen mye vanskeligere.

Militærtopper advarer likevel mot at krigen kan vare helt fram til sommeren eller enda lengre. Les mer om vinterknipa hos BBC.

CIA med rett til å drepe

Jakten på Osama bin Laden og Taliban-toppene intensiveres. General Richard Myers forteller at al-Qaida-styrkene har mistet viktige deler av sin militære slagkraft.

- Vi har slått ut panservogner, artilleri, tropper og støttefunksjoner, sier Myers.

President George W. Bush har gitt CIA lov til å drepe bin Laden og andre al-Qaida-ledere. De har fått 9 milliarder kroner ekstra og klar ordre om å samarbeide med militære elitestyrker. En Taliban-talsmann gjentok i går at bin Laden «oppholder seg i fullstendig trygghet».

Taliban opplyser at 18 sivile døde i gårsdagens luftangrep mot Kabul. 900 sivile skal være drept siden krigen startet, men USA avviser tallene.

To drepte amerikanere

Talsmenn for Taliban-regimet i Afghanistan sier det er funnet rester av et ødelagt amerikansk helikopter ved Kandahar, melder det afghanske pressebyrået AIP.

- Vi er nettopp blitt informert av kontoret til mullah Mohammad Omar om at restene av et amerikansk helikopter er funnet i Baba Sahib-fjellene. Det er funnet utbrente dekk, andre ødelagte deler og blodflekker, sier Maulawi Najibullah, som er Talibans konsul i Peshawar i Pakistan.

De hevder at et annet helikopter har hentet likene.

Øvde på kulde i Nord-Norge

De amerikanske militære styrkene har tatt i bruk kjemiske og bakteriologiske våpen i Afghanistan, sier en talsmann for Taliban-regimet.

De sårede skal ha tydelige merker etter en slags forgiftning.

Russlands president Vladimir Putin lovet i dag mer militær assistanse til Nordalliansen i Afghanistan, og understreket at han ikke mener Taliban har noen rolle å spille i en framtidig regjering i landet.

Les mer om maktkampen som avgjør hvem som skal styre Afghanistan etter krigen.

En afghansk lege bekrefter at den ti år gamle sønnen til Taliban-bevegelsens leder, mullah Mohammed Omar, ble drept den første natten amerikanske bombefly angrep Afghanistan.

I timevis kjempet legen for å redde livet til den lille gutten.

De amerikanske spesialstyrkene som opererer i Afghanistan, har i årevis øvd på vinterkrig i Nord-Norge. De har også hatt norske instruktører til å lære seg hvordan man overlever og fører krig i iskalde forhold som i Nord-Norge eller de afghanske fjellene.

PANIKK: Flere flyktninger la på sprang da grensevaktene åpnet ild for å skremme dem. En mann døde og en 13 år gammel gutt ble truffet og ligger på sykehus.
IKKE LENGRE: Pakistanske politimenn slår løs med bambusstokken for å kontrollere massene som presser mot grensa.
KASTER STEIN: Afghanske og pakistanske grensevakter kastet stein på hverandre ved Chaman-overgangen i går. Tusenvis av flyktninger har rømt over grensa siden USA startet bombinga for to uker siden. Pakistan ønsker ikke å ta seg av flere afghanske flyktninger, men lørdag måtte de konstatere at rundt 5000 personer hadde klart å ta seg over grensa.
SLÅTT TILBAKE: 1000 mennesker kastet stein og stormet gjennom piggtråden tidligere i dag. 250 ble stanset av grensevakter med bambusstokker. Bildet ble tatt seinere i dag da det hadde roet seg.
Hele Norges coronakart