Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvangens galskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det ligger an til flertall for regjeringens forslag til ny psykiatrilov. Med Arbeiderpartiets stemmer vil dermed Stortinget 31. mai vedta en lov som har vakt sterk motstand og som åpner for tvangsbehandling av pasienter utenfor psykiatriske institusjoner. Flertallet stiller seg også bak forslaget om tvungen etterbehandling i hjemmet.
  • Et mindretall bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og SV finner det helt uakseptabelt at psykisk syke mennesker ifølge loven kan hentes med tvang i sine hjem til behandling i psykiatriske poliklinikker uten å få den nødvendige omsorgen som sykehusinnleggelse betyr.
  • Den nye loven føyer seg dermed inn i et mønster der utvidet adgang til tvangsbruk er ment å redusere bruken av ulovlig tvang overfor pasientgrupper som gjennom historien har vært utsatt for massive og langvarige tvangsovergrep fra hjelpeapparatet. Både tvangsloven overfor psykisk utviklingshemmete og den nye psykiatriloven argumenterer med at samlet sett skal tvangsbruken bli mindre selv om loven utvider områdene der tvang kan brukes.
  • Tilhengerne av de nye tvangslovene hevder at de åpenbart blir misforstått av motstanderne som holder fram menneskerettighetskonvensjoner, faren for misbruk og et utilstrekkelig kontrollapparat, når fullmaktene utvides. Tilhengerne ser et desentralisert, fleksibelt og hensiktsmessig sett tvangsregler der vi som er mot, ser at faren for misbruk og lidelse øker. Vi ser det i stedet som et urovekkende tilbakeskritt når tvangen i desentraliseringens navn flytter etter pasientene, som nissen på lasset, ut av institusjonene og like inn i deres private hjem.
  • Den nye psykiatriloven må selvfølgelig ikke sees i sammenheng med opptrappingsplanen for psykiatrien, slik flertallet hevder. Loven skal virke uavhengig av hvilke midler som vil bli overført til psykisk helsevern i framtida. Det er ingen grunn til oppstemt framtidstro på vegne av en pasientgruppe som fortsatt må la seg tvangsinnlegge i en grad som er enestående for Norge, for å få hjelp.