Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvangens moral

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Omfattende tvangsbruk innen norsk helse- og sosialomsorg er et problem lovgiverne forsøker å løse ved å utvide adgangen til bruk av tvang med ny lovgivning. Slik blir ulovlig maktbruk lovlig, som resultatet var da tvangsloven overfor de psykisk utviklingshemmede ble vedtatt i fjor. Nå foreslår regjeringen at tvangsbruken innenfor psykiatrien også skal utvides.
  • Fordi institusjonene er bygd ned, åpner forslaget til ny psykiatrilov for bruk av tvang overfor pasienter som ikke er innlagt på psykiatrisk sykehus. Heretter skal pasienter kunne tvangshentes i sine privathjem for en times behandling på poliklinikk før de sendes ut igjen på gata. Pasienten kan også tvangsmedisineres poliklinisk, men altså uten at psykiatrien kan tilby døgnkontinuerlig behandling for pasienter som er så syke at tvang anses som eneste redning.
  • Lovforslaget er både et alvorlig angrep på psykiatriske pasienters rettsvern og en farlig naiv illusjon om at alvorlig syke mennesker kan tvangsbehandles utenfor sykehus. Forslaget bryter trolig også med vedtatte menneskerettigheter, og er med skam å melde et alvorlig brudd med selve målet for det såkalte nye løftet for psykiatrien. Opptrappingsplanen fram til år 2006 har som kjent til hensikt å bedre psykiatritilbudet dramatisk, både i omfang og kvalitet. Det er en historisk urett mot en bred pasientgruppe som nå skal opprettes. Her har tvang og utstøting stått så sentralt at hele profesjonen en tid kom i vanry.
  • Stortinget må nå kjenne sitt ansvar hver gang et lovforslag vil innføre tvang som erstatning for kvalifisert omsorg og behandling. Vi står foran innføringen av tvangsbestemmelser overfor senildemente, og Stortinget ønsker å skjerpe praktiseringen av våre liberale tvangsregler overfor rusmisbrukere. For å oppøve ryggmargsrefleksen anbefaler vi derfor åpen høring om bruk av tvang og behandling knyttet opp mot internasjonale menneskerettigheter. Mye tyder på at sentral kunnskap om tvangens avmakt ikke har nådd våre folkevalgte.