Tvangs-returnerte afghanere er livredde

- Holder oss innendørs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tvangsreturnerte afghanske asylsøkerne som er ankommet Kabul, sier de er livredde for hva som vil skje dem i hjemlandet.

- Vi er livredde og holder oss innendørs, sier en av de 13 asylsøkerne som ble sendt ut av Norge lørdag, til Dagsavisen.

Tirsdag er det ventet at de får selskap av de sju afghanske asylsøkerne som ble satt på flyet i Norge mandag.

Asylsøkerne som har ankommet Kabul, sier frykten for hva som kan skje med dem i hjemlandet gjør at de vil vente med å uttale seg ytterligere til mediene.

I Kabul har de tvangsreturnerte hatt møter med Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Organisasjonen forsøker å kartlegge de tvangsutsendtes behov og tanker om framtiden, og sørger dessuten for at de får mat og husly så lenge de er i den afghanske hovedstaden.

Representanter for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har sammen med IOM tatt imot afghanerne på flyplassen i Kabul. UNHCR konkluderte før avreisen med at ingen av de tvangsutsendte afghanerne har spesielle beskyttelsesbehov som tilsier at de ikke kan returneres.

Direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda sier til NTB at et sted mellom 700 og 800 afghanske menn har fått endelig avslag på søknad om opphold, og vil bli sendt ut av Norge.

(NTB)

PROTESTERTE: 45 afghanere protesterte mot å bli sendt ut av landet foran Stortinget i forrige uke. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX.
PROTESTERTE: 45 afghanere protesterte mot å bli sendt ut av landet foran Stortinget i forrige uke. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX. Vis mer