Norsk dom i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD):

Tvangsadopsjon fratok familien all kontakt med gutten. Nå er Norge frikjent i EMD

Mor og besteforeldre tapte barnevernssak i Strasbourg.

KLAGET TIL EMD: Både mora og hennes foreldre står bak klagen til Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) etter at den vesle gutten først ble plassert i fosterhjem og deretter tvangsadoptert bort til fosterforeldrene. Foto: Nina Hansen
KLAGET TIL EMD: Både mora og hennes foreldre står bak klagen til Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) etter at den vesle gutten først ble plassert i fosterhjem og deretter tvangsadoptert bort til fosterforeldrene. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge er frikjent for brudd på menneskerettighetene i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD).

Norge har ikke brutt artikkel 8, retten til respekt for privatliv og familieliv heter det i dommen som er publisert i dag. Dommen ble avsagt med knappest mulig flertall.

Torsdagens dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg ble vedtatt med fire mot tre stemmer. De tre siste dommerne har tatt ut en dissens der de retter kraftig kritikk mot norske myndigheter for måten saken er blitt håndtert på.

De tre dommerne mener saken i altfor stor grad har handlet om hvorvidt riktige prosedyrer ble fulgt. Ifølge dem tilslører dette hvilke «vidtrekkende inngrep i familie- og privatlivet» det er snakk om. Dommerne trekker blant annet fram at det ikke er funnet tegn til svikt i omsorgen for kvinnens andre barn, skriver NTB.

Saken omhandler ei norsk mor som ble fratatt babyen sin kort tid etter fødsel.

Barneverntjenesten mente moras omsorgsevne ikke var god nok. Et sentralt spørsmål i saken var at babyen hadde et vekttap etter fødsel som de mente mora ikke innså alvoret i.

Tvangsadopsjon

Etter at hun fødte en guttebaby i september 2008, fulgte en lang dragkamp med barnevernet i fylkesnemnd og domstoler.

Det kulminerte med at tingretten 22. februar 2012 bestemte at mora skulle fratas foreldreansvaret og at fosterforeldrene skulle få lov til å adoptere ham.

Dette til tross for at mora, på domstidspunktet, var gift og hadde fått et nytt barn som barnevernet i parets bostedskommune mente kunne bo sammen med sine foreldre.

Paret har i dag to barn sammen som de har fått beholde omsorgen for.

Mora prøvde å kjempe mot vedtaket om tvangsadopsjon av hennes førstefødte, men anke ble avvist av både lagmannsrett og Høyesterett.

Klaget til EMD

Av saksdokumentene framgår det også at det norske rettsapparatet har vært i tvil om hvorvidt det i utgangspunktet var riktig å frata mora omsorgen for hennes eldste barn.

I september 2009 mente tingretten at vilkårene for omsorgsovertakelse ikke var tilstede. I april 2010 kom lagmannsretten til motsatt konklusjon.

Familien klaget saken inn for Menneskerettighetsdomstolen i 2013, og den slapp gjennom det trange nåløyet i EMD i desember 2015. Både mora, hennes foreldre og hennes to yngste barn står som klagere.

- Situasjonen er smertefull. Det er helt feil at de andre barna mine ikke skal få vokse opp med broren sin. De spør stadig om når de skal få treffe storebror. Det kan jeg ikke svare på, uttalte mora til Dagbladet i mars 2016.

- Vi meldte oss raskt som fosterforeldre, men fikk aldri bli det. Vi har mistet barnebarnet vårt, og gutten er blitt frarøvet familien sin, uttalte besteforeldrene.

Norge er tidligere dømt for å ha brutt EMKs artikkel åtte, som omhandler retten til familieliv.

Dette skjedde første gang i 1996, i den såkalte Adele-saken.

7. september i år ble Norge frikjent for menneskerettighetsbrudd i den første av i alt ni norske barnevernssaker som EMD har valgt å ta til behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer