Tvangsadopsjonen som kan endre norsk barnevern for alltid: - Barna mine spør om når de skal få treffe storebror. Det kan jeg ikke svare på

Nå må Norge svare for seg i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

FRATATT BARN OG BARNEBARN: Da den unge mora ble fratatt sitt barn kort tid etter fødselen, meldte foreldrene seg som fosterforldre. De ble aldri engang vurdert, og barnet ble senere tvangsadoptert bort til sin fosterfamilie. Foto: Nina Hansen
FRATATT BARN OG BARNEBARN: Da den unge mora ble fratatt sitt barn kort tid etter fødselen, meldte foreldrene seg som fosterforldre. De ble aldri engang vurdert, og barnet ble senere tvangsadoptert bort til sin fosterfamilie. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ei norsk mor ble fratatt babyen sin og barnet ble senere adoptert bort til fosterforeldrene. Nå må Norge svare for seg i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

- Det har vel knapt skjedd tidligere at den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) spør norske myndigheter om de erkjenner at de har brutt artikkel 8 i menneskerettskonvensjonen, sier menneskerettighetsaktivist og juridisk rådgiver Marius Reikerås som bistår familien med saken i Strasbourg.

Etter at hun fødte en guttebaby i september 2008, fulgte en lang dragkamp med barnevernet i retten og fylkesnemda. 8. desember 2011 bestemte Fylkesnemnda at mora skulle fratas foreldreansvaret og at fosterforeldrene skulle få lov til å adoptere ham.

Familien klaget saken inn for Menneskerettighetsdomstolen i 2013, og den slapp gjennom det trange nåløyet i EMD i desember 2015.

EMD har tilskrevet norske myndigheter og ber om svar på to spørsmål med svarfrist i slutten av mars.

• EMD vil at Norge skal svare på om ikke besteforeldrene til den tvangsadopterte gutten også kan påberope seg at de er ofre for krenkelse av konvensjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer