- Tvangsekteskap er lik voldtekt

Tvangsekteskap bør sidestilles med voldtekt. Det mener organisasjonen Human Rights Service (HRS) som foreslår å endre ekteskapsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagens ekteskapslov gir adgang til å annullere ekteskap på bakgrunn av tvang. I tillegg kan de som utfører tvang for å få noen til å gifte seg, straffes etter straffelovens '222 hvor strafferammen er tre år, og seks år under særlig skjerpende omstendigheter.

HRS mener dagens lovverk ikke tar høyde for at det med stor sannsynlighet kan være begått en seksualforbrytelse hvis tvangsekteskapet er fullbyrdet, i betydningen at ekteparet da har hatt samleie mot konas vilje.

Strengere straff

- Derfor mener vi at tvangsekteskap og voldtekt må sidestilles både i lovverket og ved straffeutmålingen, sier daglig leder av HRS, Rita Karlsen.

Ved å se tvangsekteskap og voldtekt i sammenheng, vil HRS' forslag til lovendring blant annet heve strafferammen ved fullbyrdet tvangsekteskap til 10 år, og inntil 21 år under særlig skjerpende omstendigheter.

Økt bevissthet

HRS ønsker derfor at det tas inn i lovteksten at dersom den ene parten er tvunget inn i et ekteskap og ekteskapet er inngått, er dette å anse som at det er begått en seksualforbrytelse

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer