Tvangsflytter Martin (89) etter 66 år

I 66 år har Martin Udland bodd på Nøkkelbo hjem for døve i Vestfold. Nå fører et rigid regelverk til at han tvangsflyttes til fødselskommunen Lierne i Nord-Trøndelag - bygda han flyttet fra da han var sju år gammel. - Jeg skjønner ikke hvorfor de vil gjøre dette mot meg, sier Udland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Da jeg fikk beskjed om at jeg måtte flytte, ble jeg helt fortvilet. Andebu er jo hjemmet mitt, sier Martin Udland til Dagbladet via en døvetolk.

89-åringen er født i Lierne kommune i Nord-Trøndelag, men forlot kommunen bare sju år gammel. Oppveksten var tøff, og etter opphold på flere internatskoler kom han endelig til institusjonen Nøkkelbo i Andebu i Vestfold i 1936 - 24 år gammel. Der fikk han et nytt liv.

Men med HVPU-reformen i 1991 fikk fødselskommunen til en handikappet ansvaret for å betale vedkommendes botilbud. Det er altså Lierne kommune som betaler for Martins opphold på Nøkkelbo.

29. juli i år får Martin et brev. Her står det at Lierne kommune har besluttet å si opp avtalen med Nøkkelbo, og flytte 89-åringen til et sykehjem i Nord-Trøndelag. På dette sykehjemmet finnes ingen andre døve.

Eneste døve

- Hvis de sender meg til Lierne kommer jeg til å bli sittende utenfor mens de andre prater. Da kan jeg ikke lenger snakke med folk og hygge meg sånn som jeg gjør nå, sier Martin.

I tillegg til å være døv, ble Martin blind på det ene øyet da en gutt på skolen slo til ham. Han har også en lettere hjerneskade.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer