Tvangsflytter Martin (89) etter 66 år

I 66 år har Martin Udland bodd på Nøkkelbo hjem for døve i Vestfold. Nå fører et rigid regelverk til at han tvangsflyttes til fødselskommunen Lierne i Nord-Trøndelag - bygda han flyttet fra da han var sju år gammel. - Jeg skjønner ikke hvorfor de vil gjøre dette mot meg, sier Udland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg fikk beskjed om at jeg måtte flytte, ble jeg helt fortvilet. Andebu er jo hjemmet mitt, sier Martin Udland til Dagbladet via en døvetolk.

89-åringen er født i Lierne kommune i Nord-Trøndelag, men forlot kommunen bare sju år gammel. Oppveksten var tøff, og etter opphold på flere internatskoler kom han endelig til institusjonen Nøkkelbo i Andebu i Vestfold i 1936 - 24 år gammel. Der fikk han et nytt liv.

Men med HVPU-reformen i 1991 fikk fødselskommunen til en handikappet ansvaret for å betale vedkommendes botilbud. Det er altså Lierne kommune som betaler for Martins opphold på Nøkkelbo.

29. juli i år får Martin et brev. Her står det at Lierne kommune har besluttet å si opp avtalen med Nøkkelbo, og flytte 89-åringen til et sykehjem i Nord-Trøndelag. På dette sykehjemmet finnes ingen andre døve.

Eneste døve

- Hvis de sender meg til Lierne kommer jeg til å bli sittende utenfor mens de andre prater. Da kan jeg ikke lenger snakke med folk og hygge meg sånn som jeg gjør nå, sier Martin.

I tillegg til å være døv, ble Martin blind på det ene øyet da en gutt på skolen slo til ham. Han har også en lettere hjerneskade.

- Da jeg kom til Andebu var det som å få et nytt liv i gave. Her møtte jeg flere som var som meg, og var ikke lenger en raring. På Nøkkelbo har jeg min egen leilighet, og bor sammen med andre døve. Her er jeg sammen med vennene mine, sier Martin.

Flere av disse vennene har Martin bodd sammen med størsteparten av sitt voksne liv.

Kjenner alle

I Andebu har Martin et aktivt sosialt liv. Han er med i Døveforeningen, går på møter i Pensjonistforeningen, og er medlem av Frelsesarmeen. I tillegg hadde Martin i mange år sin egen postrute på Andebu.

- I 25 år delte jeg ut brev i all slags vær. Folk pleide å kalle meg «Post-Martin», forteller Martin og viser stolt fram postlua si.

89-åringen har fortsatt ansvaret for utdeling av internposten hjemme på Nøkkelbo.

Til tross for at Martin sendte en formell klage til Lierne, valgte kommunen å opprettholde flyttevedtaket.

Virksomhetsleder på Nøkkelbo, Astrid Sund, sier hun ble sjokkert da hun mottok dette vedtaket:

- Etter min faglige vurdering får Martin det klart beste tilbudet ved å fortsette å bo hos oss. Han er gammel, og bruker derfor en noe gammeldags form for tegnspråk, som er annerledes fra det du lærer på kurs i dag.

- De som jobber med Martin her har kjent ham i over ti år. Jeg tror noen kommuner undervurderer hvor vanskelig det er å lære seg tegnspråk godt.

Blir syk

Nå ligger saken til Martin hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag for endelig avgjørelse. Fram til han har bestemt seg får Martin fortsatt bo hjemme på Nøkkelbo, men framtida hans er uviss. Selv har Martin én bønn til politikerne:

- Jeg blir syk og stresset av denne usikkerheten. La meg få fortsette å bo i Andebu, hvor det er trygt og godt rundt meg. Jeg er 89 år og har levd et langt liv. Nå vil jeg bare ha ro.

ENESTE DØVE: - Da jeg var barn, var jeg også den eneste døve i hjembygda. Jeg orker ikke å bli igjen, sier Martin. Han flyttet fra hjemkommunen Lierne som 7-åring.