Tvangsflyttes av Statoil

HAMMERFEST (Dagbladet): - Det blir vemodig dette her, sier Ragnhild Normann (71). Hun har fått ordre om å forlate sitt hjem på Melkøya for godt - allerede før gassprosjektet Snøhvit har fått klarsignal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har jo visst i snart fem år at dette kunne skje. Men det blir likevel et sjokk når vi får endelig beskjed om at nå er det slutt. Vi har fem dager på å komme oss ut. Tida er knapp, sier Ragnhild Normann. Hun sitter ved kjøkkenbordet i barndomshjemmet sitt på Melkøya - et av husene på øya som snart skal rives.

Hastverk

Statoil har hast med å komme i gang med byggingen av det nye store gassprosjektet - Snøhvit utenfor Hammerfest. 7. mars skal Stortinget ta endelig avgjørelse om igangsettelsen. Men ute på Melkøya er byggeaktiviteten allerede i gang, og Statoil har allerede bedt eierne om å pakke og dra.

For det er her ute gassen fra Snøhvitfeltet skal landes, som det heter. På det meste skal 1500 arbeidsfolk jobbe ute på den 700 dekar store øya. I Hammerfest ser folk fram til nye arbeidsplasser og store lokale inntekter.

Statoil har sendt ut to frister til Ragnhild og samboerparet Toril Normann (53) og Knut Wold (48) som eier nabohuset. 12. mars skal husene være tømt, 22. mars skal de være fjernet.

- Jeg kommer til å savne de gamle veggene, sier Ragnhild.

I huset har tida stoppet en gang på femtitallet. Nå må hun pakke ned alt av gamle møbler og minner. Noe skal familien ha, andre ting vil kommunen overta.

Det er tre gamle damer som eier Norges for tida mest omtalte øy. Ragnhild (71), søsteren Astrid (82) og Magnhild (74). Men nå er det bare Ragnhild som er sprek nok til å bo på Melkøya - i sommerhalvåret, fra april til oktober. I helgene får hun naboer, da kommer niesen Toril og samboeren Knut Wold.

Norges mest omtalte øy

Ragnhild Normann tilhører det lille mindretallet som er imot gassprosjektet. Toril Normann er for.

- Ja, jeg er det. Hammerfest trenger Snøhvit...

Hun nøler.

- Skulle du helst sett at anlegget ble lagt et annet sted?

- Ja, helst.

Statoil har opsjon på å kjøpe Melkøya, og overtar dersom Stortinget sier ja. Prisen er hemmelig. Etter det Dagbladet erfarer, vil den komme opp mot ti millioner kroner.

Men enn så lenge er det familien Normann som eier øya.

- Det føles som et tvangssalg. Vi hadde ikke så mye vi skulle ha sagt, sier Ragnhild lavmælt.

Det er snart fem år siden Statoil kastet øynene sine på Melkøya første gang. Det har vært fem år med venting for familien Normann. Selv om de vet at det går mot et ja i Stortinget, er ingenting sikkert før 7. mars.

Krater over hele øya

Ute på Melkøya har mye skjedd siden i fjor høst da Ragnhild, Toril og Knut låste for vinteren. Det meste uten at de som eiere er informert.

For selv om Statoil verken har betalt, eller formelt overtatt Melkøya, er selskapet i full gang med å forberede utbygging. Brakkerigg og anleggsvei er på plass, det samme er innretninger for å legge vann og strøm til øya. Rundt om ligger kabler og rør og slenger.

I dag er det gravearbeid borte ved den gamle torvmyra. Menn i kjeledress går fram og tilbake med utstyr og kasser.

- Ingen i Statoil har noen gang spurt om å få bygge den veien, eller grave i den utstrekningen de nå gjør, sier Knut Wold. Han er irritert.

- Statoil har hele tida lovet at de skal gå forsiktig fram og orientere oss om framdriften. Og de sier de skal rydde opp dersom det ikke blir utbygging. Men de klarer aldri å rydde opp dette her, sier han og peker på flere store krater rundt om på øya.

- De gir oss fem dager, men spør ikke selv om lov til noe, sier Ragnhild.

På disse fem dagene skal familiene pakke ned to hus og et naust. Naustet og huset til Ragnhild skal bli fritidsmuseum på Fuglenesodden. Knut og Toril må rive hytta.

- Vi drar i hvert fall ingen steder før avtalen er underskrevet, sier Knut Wold.

- Og ikke vet vi hvor vi skal flytte alle tingene. Eller hvordan vi skal klare å flytte nå midt på vinteren. Det er værhardt her ute.

Familien håper at Statoil i det minste kan utsette fristene noen uker.

- IKKE FÅTT TILLATELSE: - Statoil ber ikke om tillatelse til noe. Men vil ha oss ut så fort som mulig. Ragnhild Normann (71) eier Melkøya, men føler at Statoil allerede har overtatt - selv om endelig tillatelse til Snøhvit-utbyggingen fortsatt ikke er gitt.
- FULL AKTIVITET: Melkøya-beboerne Knut Wold, Ragnhild og Toril Normann ser på anleggsarbeiderne Hans Haga og Thomas Hirsch.