UTENOMJORDISK LIV: Navnet på teleskopet er FAST, en forkortelse for «Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope», og skal brukes til å plukke opp signaler fra verdensrommet - fra utenomjordisk liv. Foto: Xinhua / NTB Scanpix
UTENOMJORDISK LIV: Navnet på teleskopet er FAST, en forkortelse for «Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope», og skal brukes til å plukke opp signaler fra verdensrommet - fra utenomjordisk liv. Foto: Xinhua / NTB ScanpixVis mer

Superteleskop i Kina:

Tvangsflyttet over 9000 for å bygge romteleskopet. Nå skal de søke etter utenomjordisk liv

Er 500 meter i diameter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år tvang kinesiske myndigheter over 9000 mennesker å flytte fra Pingtang-området i Guizhou-regionen.

Årsak? Kina skulle bygge verdens største romteleskop.

Nå er teleskopet, som er hele 500 meter i diameter, så godt som ferdig. På søndag skal det tas i bruk for første gang.

Det melder CNN.

Navnet på teleskopet er FAST, en forkortelse for «Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope», og skal brukes til å plukke opp signaler fra verdensrommet.

Kan plukke opp svake signaler

På grunn av størrelsen har FAST bedre forutsetninger for å plukke opp svakere signaler. Signalene kan potensielt kobles til intelligent liv på andre planeter.

Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua opplyste i mars i fjor at FAST vil kunne plukke opp signaler som er over 10 milliarder lysår unna.

- Kinas nye romteleskop vil være i stand til å se raskere og lengre enn tidligere søk etter utenomjordisk liv, sier Douglas Vakoch, leder av METI International, en organisasjon som er viet til søket etter utenomjordisk liv, til CNN.

Megaprosjektet ble påbegynt i 2011 og kostet om lag 1,5 milliarder kroner å bygge.

Større sjanse for oppdagelser

Selve konstruksjonen er for stor til å beveges, men hvert av de 4450 triangulære panelene som til sammen utgjør kuppelen kan justeres.

4450: Romteleskopet består av 4450 triangulære paneler som kan justeres og dermed sikte forskjellige steder på himmelen. Foto: Xinhua / NTB Scanpix
4450: Romteleskopet består av 4450 triangulære paneler som kan justeres og dermed sikte forskjellige steder på himmelen. Foto: Xinhua / NTB Scanpix Vis mer

- FASTs har fem til ti ganger større sjanse til å oppdage en utenomjordisk siviliasjon enn det nåværende utstyret, og det kan se lengre og mørkere planeter, sier Peng Bo, direktør for NAO radioastronomiske teknologi-laboratorium, til Xinhua.

Etter hvert vil også romteleskopet åpnes for forskere fra hele verden. De første to til tre årene derimot, vil kinesiske astronomer ha førsteprioritet.

- Det er et prestisjeprosjekt, men astronomi er veldig internasjonalt. Kina er intet unntak, sier Andreas Wicenec ved det Internasjonale senteret for radioastronomisk forsking i Australia til CNN.

I alt 9110 flyttet

Dalen teleskopet ble lagt til, ble også lagt over en landsby som gikk under navnet «Grønt vann», bestående av kun 12 familier med i alt 65 personer.

De var blant de i alt 9110 menneskene som ble tvangsflyttet for å øke effekten av romteleskopet.

- Jeg trodde aldri den første gangen jeg flyttet ville være for å gi plass til et teleskop, sier 62 år gamle Yang Chaolan til Xinhua om flyttingen.

De fikk om lag 16 000 kroner hver for å flytte.

STØRRE SJANSE: Med det gigantiske romteleskopet skal det være fem til ti ganger større sjanse for å oppdage utenomjordisk liv. Foto: Xinhua / NTB Scanpix
STØRRE SJANSE: Med det gigantiske romteleskopet skal det være fem til ti ganger større sjanse for å oppdage utenomjordisk liv. Foto: Xinhua / NTB Scanpix Vis mer