Superteleskop i Kina:

Tvangsflyttet over 9000 for å bygge romteleskopet. Nå skal de søke etter utenomjordisk liv

Er 500 meter i diameter.

UTENOMJORDISK LIV: Navnet på teleskopet er FAST, en forkortelse for «Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope», og skal brukes til å plukke opp signaler fra verdensrommet - fra utenomjordisk liv. Foto: Xinhua / NTB Scanpix
UTENOMJORDISK LIV: Navnet på teleskopet er FAST, en forkortelse for «Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope», og skal brukes til å plukke opp signaler fra verdensrommet - fra utenomjordisk liv. Foto: Xinhua / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tidligere i år tvang kinesiske myndigheter over 9000 mennesker å flytte fra Pingtang-området i Guizhou-regionen.

Årsak? Kina skulle bygge verdens største romteleskop.

Nå er teleskopet, som er hele 500 meter i diameter, så godt som ferdig. På søndag skal det tas i bruk for første gang.

Det melder CNN.

Navnet på teleskopet er FAST, en forkortelse for «Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope», og skal brukes til å plukke opp signaler fra verdensrommet.

Kan plukke opp svake signaler

På grunn av størrelsen har FAST bedre forutsetninger for å plukke opp svakere signaler. Signalene kan potensielt kobles til intelligent liv på andre planeter.

Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua opplyste i mars i fjor at FAST vil kunne plukke opp signaler som er over 10 milliarder lysår unna.

- Kinas nye romteleskop vil være i stand til å se raskere og lengre enn tidligere søk etter utenomjordisk liv, sier Douglas Vakoch, leder av METI International, en organisasjon som er viet til søket etter utenomjordisk liv, til CNN.

Megaprosjektet ble påbegynt i 2011 og kostet om lag 1,5 milliarder kroner å bygge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer