Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvangsfôret til døde

Mens land etter land forhandler med Kina om frihandel, fortsetter de kinesiske myndighetene sin forfølgelse av Falun Gong-sekten. Et medlem av sekten døde nylig i fengsel etter at politiet forsøkte å tvangsfôre ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle land i Verdens handelsorganisasjon (WTO), også Norge, forsøker nå å sikre seg en bit av Kinas enorme marked. Kinesiske myndigheters systematiske brudd på menneskerettighetene ser ikke ut til å bety noe.

Først forbød myndighetene Falun Gong, og deretter ble 300 av sektens medlemmer fengslet. 5000 ble sendt til leirer for såkalt omskolering.

Tvangsfôret

Den 29 år gamle Liu Xugo sultestreiket i en omskoleringsleir i protest mot forbudet mot sekten. Politiet forsøkte å tvangsftre ham, men slangen de stakk ned i halsen hans, gikk ned i pusterøret i stedet for spiserøret. Liu Xugo døde seinere av skadene, heter det i en rapport fra Informasjonssenteret for menneskerettigheter og demokrati i Hongkong.

Falun Gong ble forbudt i april i fjor. Sekten, som selv hevder at den er upolitisk, har en lære som er en blanding av kinesisk filosofi, meditasjon og puste-øvelser. Den har mange millioner medlemmer i Kina. Det som vakte myndighetenes vrede, var at sekten krevde å bli offentlig anerkjent, og at mange tusen av medlemmene i den forbindelse deltok i demonstrasjoner.

Hemmelig

Etterpå er flere av sektenes medlemmer dømt til fengsel i hemmelige rettssaker i Beijing. To av sektens ledere, Li Xiaobing og Li Xiaomei, ble dømt til seks og sju års fengsel. De ble dømt for å ha deltatt i demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i Beijing, sier talsmenn for Informasjonssenteret i Hongkong.

Ifølge det samme senteret er også medlemmer av sekten vist offentlig fram til skrekk og advarsel. Det skal ha skjedd i Shandong-provinsen øst for Beijing. Der ble medlemmer av sekten, iført håndjern og med plakater på brystet, kjørt rundt i gatene sittende på en traktortilhenger.

Biskop fengslet

Kinesiske myndigheter har også slått til mot de kristne menighetene i Kina. Mange av dem nekter å holde møtene sine i de offentlig godkjente kirkene og har i stedet gudstjenester i private hjem.

Dette har ført til at flere prester, blant dem en katolsk biskop, er blitt arrestert.

Amerikanske katolske organisasjoner har krevd at Kina, på grunn av dette, ikke får bli medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det har hjulpet lite. USA og Kina er allerede ferdig med sine forhandlinger. Nå forhandler EU og Kina om det samme. Kina må forhandle med alle WTOs medlemmer for å bli medlem, og EU er den største av Kinas handelspartnere som ennå ikke har gjennomført slike forhandlinger. Norge har, etter fire års forhandlinger, nettopp undertegnet sin avtale med Kina.

- Protesterer

- Norge har overfor kinesiske myndigheter flere ganger uttrykt sterk bekymring i forbindelse med som skjer med Falun Gong. Første gang var like etter at sekten ble forbudt. Men denne saken har ikke hatt noen innvirkning på WTO-forhandlingene mellom Norge og Kina, sier pressetalsmann Ingvar Havnen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

PROTEST: Falun Gong-medlemmene demonstrerte og krevde sin rett til å praktisere sin meditasjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling