Tvangsgiftet, voldtatt - og drapstruet av egen mor

Nå er hennes lillebror (16) og gravide mor (39) siktet for å ha drept henne.

 TRUSSEL:  - Hun har hatt dette trusselbildet en stund. Hun har uttrykt en uro og vært redd, sier en bekjent av familien. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILDSinikka Vilhelmsson
TRUSSEL: - Hun har hatt dette trusselbildet en stund. Hun har uttrykt en uro og vært redd, sier en bekjent av familien. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILDSinikka VilhelmssonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sist mandag ble 19 år gamle Maria funnet knivdrept i leiligheten sin i Landskrona i Sverige. Samme kveld ble hennes lillebror på 16 år anholdt av politiet. Nå er både han og deres gravide mor siktet for henholdvis drap og medvirkning til drap, i det som kan se ut til å være et æresdrap, skriver Expressen.

- Følte seg ikke trygg
Politiet fikk melding og rykket ut til Marias leilighet mandags kveld. Da de kom fram var det imidlertid for sent, og blodflekkene i heisen i leilighetskomplekset hvor Maria bodde, vitnet om et grufult drap.

Maria skal ifølge bekjente ikke ha følt seg trygg i Sverige, og i over syv måneder hadde hun bedt kommunen om hjelp til å få beskyttelse.

- Hun hadde hatt dette trusselbildet en stund. Hun uttrykte en uro og var redd, sier en bekjent av familien.

- Hørte ikke på oss
Dette bildet forsterkes av det faktum at den svenske foreningen «Tenk om!», en forening som jobber med å støtte kvinner som utsettes for æresvold, til Helsingborgs Dagblad fortalte at de siden september har forsøkt å få kommunen til å ordne med et beskyttet bosted til Maria, utenfor Landskrona.

- Sosialtjenesten har i dette tilfellet det ytterste ansvaret. Vi ga dem beskjed om at hun absolutt måtte flytte fra Landskrona, men de hørte ikke. Hvordan ser den tryggheten ut, sier leder i foreningen, Newroz Ötunc. 

Intervjuet før drapet
Bare en uke i forkant av drapet ble Maria intervjuet av noen psykologistudenter. Til dem fortalte hun blant annet at hun ikke fikk lov til å spise middag sammen med sine mannlige slektninger.

- Heder har en veldig stor betydning i min familie, både her i Sverige og i Kurdistan, sa hun i opptaket.

Voldtatt
I intervjuet fortalte hun også hvordan hun ble bortført i tolvårsalderen av sin egen far, og ført til den kurdiske delen av Irak. Der skal hun ha blitt voldtatt, før hun ble giftet bort mot sin vilje som 15-åring.

Maria klarte til slutt å rømme tilbake til Sverige, og har siden det vært i kontakt med sosialtjenesten. Hun byttet stadig leiligheter.

- Ikke noe sted har vært som et riktig hjem for meg, sa hun videre i intervjuet.

Truet med å drepe
Hun beskrev også hvordan hennes mor mishandlet henne for rundt ett år siden.

- Hun tok kvelertak på meg så jeg knapt kunne puste. Senere begynte hun å true meg, og da ble jeg veldig redd, sa hun, og refererte blant annet til at hennes mor tidligere skal ha truet med å drepe henne.

Fadime
Tragedien knyttet til drapet på Maria bringer assosiasjoner tilbake til Fadime-saken som rystet Sverige i 2002. Fadime ble kjent allerede i 1998 da hun tok sin far og bror til retten. 21. januar 2002 ble Fadime skutt i Uppsala av sin egen far, foran øynene på sine to søstre og sin mor.

Marias familie er kurdere fra Irak. De tilhører Yezidismen, en polyteistisk kurdisk religion med strenge regler for endogami, altså det forhold at en mann eller kvinne ikke kan gifte seg utenfor sin egen sosiale gruppe.

- Så ubrerørt ut Da den drapssiktede lillebroren til Maria ble ført inn i rettssalen hadde han ansiktet dekket av et blått teppe, et teppe han ikke tok av seg før dørene til retten ble stengt.

- Han så uberørt ut og så rett fram, sa en av reporterne på stedet.

 VOLDTATT:  I et intervju gjort bare en uke før drapet, fortalte Maria (19) hvordan hun ble bortført av sin egen far, voldtatt og giftet bort mot sin vilje som 15-åring. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILDSinikka Vilhelmsson
VOLDTATT: I et intervju gjort bare en uke før drapet, fortalte Maria (19) hvordan hun ble bortført av sin egen far, voldtatt og giftet bort mot sin vilje som 15-åring. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILDSinikka Vilhelmsson Vis mer

Både han og moren har nektet for å ha noen tilknytning til drapet, og motsatte seg fengsling. Retten valgte likevel å sikte dem, og mener spesielt at det finnes en risiko for at broren rømmer eller på fri fot vil forsøke å gjøre etterforskningen vanskeligere.

 

 TRUET MED Å DREPE:  - Hun tok kvelertak på meg så jeg knapt kunne puste. Senere begynte hun å true meg, og da ble jeg veldig redd, har Maria sagt tidligere, og refererte blant annet til at hennes mor tidligere skal ha truet med å drepe henne. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILDSinikka Vilhelmsson
TRUET MED Å DREPE: - Hun tok kvelertak på meg så jeg knapt kunne puste. Senere begynte hun å true meg, og da ble jeg veldig redd, har Maria sagt tidligere, og refererte blant annet til at hennes mor tidligere skal ha truet med å drepe henne. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILDSinikka Vilhelmsson Vis mer