Tvangsinnlagt i tre år uten å være syk

Sluppet ut fra mentalsykehus etter oppslag i Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter tre år på tunge psykiatriske institusjoner er norske Rakel (31) endelig fri. Dagbladet satte i mars søkelys på hennes situasjon. Svenske myndigheter bestemte da at de ville vurdere hennes sak på nytt.

-  Jeg er svært glad og letter over at jeg endelig er kommet ut av mentalsykehuset, sier Rakel til Dagbladet.

Klar rettsavgjørelse

I dokumentene fra Länsretten, som til slutt bestemte å løslate henne, heter det:

«Pasienten (Rakel) ble dømt til behandling fordi hun skulle ha en alvorlig mental lidelse. Denne psykiske lidelse har man ikke kunnet bekrefte under behandlingene på de lukkede institusjonene. »

For å kunne stille diagnosen «borderline personlighetsforstyrrelse» kreves at fem delkriterier er oppfylt. Pasienten oppfyller ingen av kriteriene, og har ikke ved noe tilfelle i behandlingstida vist tegn på misbruk eller sosial fobi, blir det fastslått. Funksjonsmessig ligger pasienten på høyt nivå og har ikke behov for hjelp som rettspsykiatriske klienter bruker å ha, heter det.

I 2003 stakk Rakel sin svenske kjæreste med kniv. Både politiet i Värmland, og retten som dømt henne til lukket psykiatrisk behandling, konkluderte med at hun handlet i selvforsvar, etter å ha blitt grovt mishandlet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer