Tvangsinnlagt i tre år uten å være syk

Sluppet ut fra mentalsykehus etter oppslag i Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter tre år på tunge psykiatriske institusjoner er norske Rakel (31) endelig fri. Dagbladet satte i mars søkelys på hennes situasjon. Svenske myndigheter bestemte da at de ville vurdere hennes sak på nytt.

-  Jeg er svært glad og letter over at jeg endelig er kommet ut av mentalsykehuset, sier Rakel til Dagbladet.

Klar rettsavgjørelse

I dokumentene fra Länsretten, som til slutt bestemte å løslate henne, heter det:

«Pasienten (Rakel) ble dømt til behandling fordi hun skulle ha en alvorlig mental lidelse. Denne psykiske lidelse har man ikke kunnet bekrefte under behandlingene på de lukkede institusjonene. »

For å kunne stille diagnosen «borderline personlighetsforstyrrelse» kreves at fem delkriterier er oppfylt. Pasienten oppfyller ingen av kriteriene, og har ikke ved noe tilfelle i behandlingstida vist tegn på misbruk eller sosial fobi, blir det fastslått. Funksjonsmessig ligger pasienten på høyt nivå og har ikke behov for hjelp som rettspsykiatriske klienter bruker å ha, heter det.

I 2003 stakk Rakel sin svenske kjæreste med kniv. Både politiet i Värmland, og retten som dømt henne til lukket psykiatrisk behandling, konkluderte med at hun handlet i selvforsvar, etter å ha blitt grovt mishandlet.

Rakel ble rådet av sin daværende advokat til å akseptere tvungen psykiatrisk behandling, i stedet for soning i fengsel.

SATT INNELÅST:  På Säter psykiatriske sykehus i Dalarna i Sverige ble Rakel holdt innesperret. Nå innrømmer legene at den norske kvinnen aldri burde vært der. Foto: JONAS LEMBERG
SATT INNELÅST: På Säter psykiatriske sykehus i Dalarna i Sverige ble Rakel holdt innesperret. Nå innrømmer legene at den norske kvinnen aldri burde vært der. Foto: JONAS LEMBERG Vis mer

I Norge ville hun ha blitt dømt til fengsel i om lag et år, hvis retten ikke hadde frikjente henne og vist til at hun handlet i selvforsvar. I stedet for en tidsbestemt fengselsstraff ble hun i Sverige dømt til tvungen psykiatrisk behandling uten noen form for tidsbegrensning.

Advokat Halldis Winje har bistått Rakel.

-Hvis ikke Dagbladet hadde tatt opp saken hennes, er jeg redd hun kunne blitt sittende i lukket psykiatrisk institusjon i Sverige, til tross for at hun ikke var psykiatrisk syk, sier hun.

-Hun var i en fortvilt situasjon. Innesperret på en tungt belastet psykiatrisk institusjon i et fremmed land ute forhåpninger om å bli løslatt, sier Winje.

Rakel bor nå i Danmark i en leilighet som hun kjøpte for flere år siden.

-Jeg er glad over å komme ut, men livet mitt er kaotisk. Jeg er i en desperat økonomisk situasjon. Siden jeg var utenlandsk statsborger måtte jeg betale for oppholdet på to psykiatriske klinikker i Sverige, sier Rakel.

Millionarv

Hun er høyskoleutdannet, og hadde bra økonomi før hun ble plassert på sykehuset.

-Jeg arvet over en million. Noen av pengene ble brukt til å kjøpe leilighet i Danmark, resten har svenske myndigheter slått kloa i,

sier Rakel, som har anket saken videre til den europeiske menneskerettighetsdomstolen:

-Det er bestemt at saken min skal behandles, sier hun.

-Jeg vurderer også å fremme erstatningssøksmål mot svenske myndigheter. De har beslaglagt pengene mine, gitt meg feil diagnose og låst meg inne i tre år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer