Tvangskristner tsunami-ofre

Må bli kristne for å få nødhjelp. - Det er som misjonærene på 1800-tallet, sier Redd Barna-ansatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flodbølgeofre blir tvangskristnet og kjenner seg utnyttet av hjelpearbeidere. Det kommer fram i en ny rapport laget av svenske og britiske Redd Barna sammen med Unicef, ifølge Svenska Dagbladet.

Organisasjonene har intervjuet 5000 barn i de tsunamirammede områdene.

Det er ikke kjent hvilke organisasjoner som tvangskristner ofrene, men det skal spesielt gjelde amerikanske frikirkelige hjelpeorganisasjoner.

- Det er et sammensurium av organisasjoner som slåss om menneskenes oppmerksomhet. I visse områder har det blitt som på 1800-tallet, når misjonærer krevde omvendelse for at folk skulle få mat og klær, sier Inger Östergren fra Redd Barna i Bangkok, regionalt ansvarig for kystområdene i Sørøst-Asia, til Svd.

Ble krenket

Svd har besøkt et av de lokale barnehjemmene, og funnet bemerkelsesverdig mange barn med t-skjorter med kristne budskap. Barna kommer fra buddhistiske hjem, og kan ikke selv forklare hva det som står på t-skjortene betyr.

I undersøkelsen kommer det fram at mange barn kjenner seg krenket og utnyttet av organisasjonene. Barna har tegnet og fortalt om sine erfaringer, og den røde tråden i svarene er at hjelpen fra utenlandske frikirkeorganisasjoner har blitt opplevd som påtrengende og krenkende.

Personalet på barnehjemmet kan fortelle at representanter for religiøse organisasjoner har tilbudt ny bolig, mat och klær, mot at befolkningen lar seg omvende.

MÅ BLI KRISTNE FOR Å FÅ HJELP: I en ny rapport med intervjuer av 5000 barn, kommer det fram ofre etter flodbølgekatastrofen blir tvangskristnet av amerikanske frikirkelige hjelpeorganisasjoner. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem
MÅ BLI KRISTNE FOR Å FÅ HJELP: I en ny rapport med intervjuer av 5000 barn, kommer det fram ofre etter flodbølgekatastrofen blir tvangskristnet av amerikanske frikirkelige hjelpeorganisasjoner. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg har ikke lest rapporten, men dersom dette stemmer syns jeg det er helt uakseptabelt. Bistand skal ytes ut fra de humanitære behov, sier Halvor Fossum Lauritzsen, som er avdelingsdirektør for beredskap og utenlandsarbeid i Norges Røde Kors, til Dagbladet.no.

Lauritzsen har ikke selv opplevd tvangskristning i de tsunamirammede områdene, og mener det må dreie seg om relativt små organisasjoner som driver «bistand» på denne måten.

- Ideelt sett burde vi kanskje hatt et slags godkjenningsorgan for hvem som driver med bistandsarbeid, mener Lauritzsen.

- Ikke ferdig før i februar

- Dette viser er at hvis man spør barn og tar dem på alvor, kan man få veldig interessant informasjon. Jeg tror barn observerer og lærer mye vi voksne har godt av å sette oss in i, sier Tove Wang, assisterende generalsekretær i Redd Barna Norge, til Dagbladet.no.

Hun har heller ikke lest rapporten, og påpeker at den egentlig ikke skal være ferdig før i februar.

- Men hvis dette forekommer er det helt forkastelig. Jeg tror situasjonen etter tsunamien var spesiell, det ble veldig mange aktører som kom på banen og fikk tilgang på midler på en gang, mener hun.

Både Lauritzsen og Wang mener de store organisasjonene som Redd Barna, Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp driver seriøst arbeid og ikke kan anklages for tvangskristning.