- Tvangsmedisinering på asylmottak er ulovlig

Fylkeslegen mener Utlendingsenheten kan ha brutt loven.

KAN IKKE BENYTTE TVANG: Konkluderer fylkeslege Helge Worren. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
KAN IKKE BENYTTE TVANG: Konkluderer fylkeslege Helge Worren. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkeslege Helge Worren mener Politiets utlendingsenhet har brutt loven hvis asylsøkere er blitt tvangsmedisinert.

- Kommunehelsetjenesten kan ikke benytte tvang. Det er det kun spesialisthelsetjenesten på bestemte vilkår som kan. Så hvis det er brukt tvang i dette tilfellet, er det lovstridig, sier fungerende fylkeslege Worren i Oslo og Akershus til VG Nett.

For at noen skal bli tvangsmedisinert, må vedkommende først tvangsinnlegges. Det må også ha blitt forsøkt medisinering ved frivillighet først, og spesielle vedtak må gjøres av spesialister i hvert enkelt tilfelle. Worren sier til NTB at han er ganske sikker på at Trandum asylmottak ikke hadde avtaler med psykiatere.

- Men hvis PU har hatt kontakt med spesialist, så gjør ikke det saken noe bedre. Hvis tvangsmedisinering skal komme på tale, må man være innlagt under tvang. Enhver medisinering utenfor spesialisthelsetjenesten og utenfor spesielle vilkår skal skje frivillig, sier Worren.

Fylkeslegen har bedt kommuneoverlegen, involvert helsepersonell og asylmottaket på Trandum om en uttalelse i saken.

- I tillegg kommer vi til å kalle inn til en samtale. Vi må finne ut om det som har skjedd er innenfor lovens grenser eller ikke, sier Worren.

Han tror det vil ta tid å komme til bunns i saken. Hvis det viser seg at ulovlig tvangsmedisinering finner sted, kan saken bli oversendt til Statens helsetilsyn.(©NTB)