Tvangsretur av barn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen strammer igjen til skruen overfor enslige mindreårige asylsøkere. Forrige gang kom det opp forslag om såkalte ventemottak der asylbarna skulle være inntil de fylte 18 år og kunne returneres. Nå går regjeringen inn for å opprette såkalte internatskoler eller omsorgssentre for barn og unge i de aktuelle returlandene. Enslige mindreårige afghanere, irakere eller somaliere skal altså kunne tvangsreturneres selv om norske myndigheter ikke har klart å oppspore foreldrene deres eller andre nære omsorgspersoner. Andersen begrunner det kontroversielle forslaget med omsorg for barnets beste og innvandringspolitiske hensyn.

I fjor økte antallet asylsøknader fra enslige mindreårige under 18 år, med skyhøye 240 prosent. Hittil i år er 930 enslige barn og unge kommet til Norge. Over 600 er fra Afghanistan. Andelen unge afghanere som kommer – men som ikke har et beskyttelsesbehov etter flyktningkonvensjonen – øker trolig ganske kraftig. Relativt ressurssterke foreldre betaler menneskesmuglere for å frakte barna deres til Norge. Håpet er en bedre framtid. Men dagens sikkerhetssituasjon i Afghanistan gir også all grunn til

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer