Vaksinering i Norge:

«Tvangssender» doser - igjen

Forrige gang fikk de over 70 kommuneleger på nakken. Nå skal regjeringen igjen «tvangssende» vaksinedoser til kommunene, og denne gangen skal de sende ut over dobbelt så mange.

BISTAND: Forsvaret og apotekene skal bistå med distribusjon og vaksinering av vaksinedosene som nå sendes ut til kommunene. Video: Regjeringen / Magnus Paus / Dagbladet TV. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Det brygget nærmest opp til opprør i Kommune-Norge da FHI i slutten av november bestemte seg for å «tvangssende» 300 000 vaksinedoser til landets kommuner, i stedet for å vente på at de bestilte dem selv.

- Vi har sett at det ikke har gått fort nok, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Dagbladet om grepet.

Da rykket over 70 kommuneleger ut i en kronikk i NRK og langet ut mot FHIs beslutning.

Nå skal FHI igjen - med regjeringens velsignelse - tvangssende vaksinedoser til norske kommuner, og denne gangen skal de sende over dobbelt så mange.

JULEFEIRING: Jonas Gahr Støre kom med en klar beskjed før årets julefeiring. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Tvangssender» vaksinedoser igjen

Under regjeringens pressekonferanse mandag kveld bekrefter helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) at regjeringen nå vil sende over 700 000 vaksinedoser til kommunene.

Uten at kommunene har bestilt dem selv.

- Har regjeringen forsikret seg om at kommunene nå har kapasitet til dette?

- Dette er en balanse, og det er viktig for meg å si at dette er en jobb vi må gjøre i lag, staten og kommunene. Nå sender vi ut et stort antall doser og vi prøver samtidig å legge på plass løsninger som kan avlaste kommunene, svarer Kjerkol på Dagbladets spørsmål.

Kjerkol viser da til regjeringens beslutning om å la landets apoteker bistå i boosterdose-vaksinering og beslutningen om å be Forsvaret om bistand.

NYE TILTAK: Dette bekymrer helseminister Ingvild Kjerkol når de nye tiltakene innføres. Foto: Magnus Paus / Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

«Har ikke nok godkjente armer»

Det var kommuneoverlegene Cato Innerdal i Molde kommune og Bjarte Sørensen i Hjelmeland kommune som målbar kritikken mot FHIs avgjørelse om å tvangssende doser tidligere i desember.

«At FHI nå 'tvangssender' vaksinedoser til kommunene har i stor grad resultert i en ting: Merarbeid. Vi må nå bruke tid på å avbestille doser. For vi har ikke nok godkjente armer å sette dosene i!», skrev kommuneoverlegene hos NRK da.

Kommuneoverlege Innerdal forteller til Dagbladet at kommunene har den samme utfordringen i dag, som de hadde for to uker siden.

- Utfordringen blir å få folk til å møte opp, og at vi har nok «mulige» mottakere, sier Innerdal.

Det er per i dag de over 45 år som fikk andre dose for tidligst 4,5 måneder siden, som nå kan vaksineres med tredje vaksinedose.

STRAMMER INN: Jonas Gahr Støre la mandag 13. desember frem nye tiltak for å bremse smittespredningen av coronaviruset, og da spesielt omikronvarianten. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Fire kritiske uker

De ekstra vaksinedosene skal sendes ut til kommunene før jul, skriver regjeringen i en pressemelding.

Kommuneoverlege Innerdal forteller at kommunene - igjen - «kommer til å gjøre sitt ytterste for å til også dette».

- Vi håper og tror at bistand fra alle tilgjengelige hender både i legekontor, apotek, frivillige og andre virksomheter med relevant erfaring, gjør det mulig, sier Innerdal til Dagbladet.

Fra kommunene mottar en vaksinedose, har de fire uker på seg før vaksinedosene går ut på dato, forteller kommuneoverlegen.

- Kommer dere til å klare å sette alle disse dosene på fire uker, eller risikerer dere å måtte kaste noen?

- Vår største utfordring er om vi faktisk har nok personer som har ventet 4,5 måneder siden siste dose. I mange kommuner ble det satt svært mange doser i juli, august og tidlig i september. En betydelig andel av disse kan dermed ikke vaksineres før etter nyttår. Apotekene kan vi sikkert få «innrullert» rimelig kjapt. Jeg er mer spent på hvordan vi kan nyttiggjøre oss av Forsvaret, men har tro på at det jobbes godt med å forberede dette.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

Slik skal Forsvaret bidra

Arbeidet med dette pågikk også mens Dagbladet intervjuet helse- og omsorgsminister Kjerkol mandag kveld.

- Vi ønsker å bruke apotekene til å vaksinere, og vil bruke Forsvaret, gjennom distribusjon og personell, til å avlaste kommunene, sier Kjerkol til Dagbladet.

- Helt konkret: Hvordan skal dere ta i bruk apotekene og Forsvaret?

- Hos apotekene skal man kunne gå inn og få en drop-in-time og få en vaksine.

- Og de dosene sender man til apotekene direkte, eller til kommunene?

- Vi skal bruke Forsvaret til distribusjon, for ikke å pålegge kommunene merarbeid. Vi er i kontinuerlig dialog om dette, og alle detaljer er ikke helt på plass.

- Så disse dosene skal leveres av forsvaret?

- De blir distribuert gjennom ordningen vi har der FHI sender doser til kommunene. Vi ønsker at Forsvaret skal avlaste kommunene i den jobben det er å distribuere doser til andre aktører som skal sette stikket.

- Så dere sender dosene først til kommunene, og så skal Forsvaret levere dem til apotekene?

- Poenget er at kommunene ikke skal få flere oppgaver, men hjelp til distribusjon og fordeling av doser.

- Når blir dette innført nasjonalt?

- Dette er noe vi jobber med hele tida, også nå …

- Så når blir det innført?

- Så fort som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer