FEILTOLKET:  Harold Camping trengte et døgn på seg til å finne ut hva som hadde gått feil da dommedag ikke kom, men jorda besto. Svaret? Han hadde feiltolket bibelen. Foto: (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
FEILTOLKET: Harold Camping trengte et døgn på seg til å finne ut hva som hadde gått feil da dommedag ikke kom, men jorda besto. Svaret? Han hadde feiltolket bibelen. Foto: (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)Vis mer

Tviholder på dommedagsprofetien

Men Harold Camping vil ikke lenger advare verden om at den snart går under.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Radiopresten Harold Camping klarte å overbevise tusenvis av mennesker om at jorda skulle gå under lørdag. Men da ingenting skjedde måtte alle som ventet på dommedag forbløffet konstatere at livet gikk videre.

Eller, det skjedde jo noe. Men vulkanutbruddet på Island kunne ikke akkurat måle seg med de voldsomme jordskjelvene som skulle ta livet av alle jordas hedninger, mens de rettroende skulle bli løftet til himmelen mens englene sang. Eller noe i den duren.

Camping hadde regnet seg fram til dommedagsdatoen etter først å ha tabbet seg ut i 1994. Da amerikansk presse ringte på døra hans etter «bommedagen» måtte han innrømme at han ikke helt forsto hva som hadde skjedd. Men da han igjen satt bak radiomikrofonen hadde 89-åringen forklaringen klar.

- 21. oktober skjer det Ifølge San Francisco Chronicle leverte han en 90 minutter lang og ustrukturert radiotale, som minnet om så vel en preken som en pressekonferanse. Han sa at 21. mai ikke var jordas ende, men den åndelige starten på jordas ende. Han hadde rett og slett feiltolket bibelen.

- Vi endrer ikke datoen i det hele tatt, vi har bare forstått at vi må være litt mer åndelige overfor dette, slo han fast.

- Men 21. oktober vil jorda gå under. Det blir ikke fem måneder med ødeleggelse, det skjer med en gang, sa han til sine radiotilhengere.

Opprinnelig skulle jorda gå under gjennom fem måneder med forferdelige hendelser på jorda, som da altså skulle starte med et jordskjelv. Nå frykter du kanskje at det i stedet blir fem måneder med snakk om dommedagsprofetiene fram til oktober, men nei, da.

Camping vil ikke engang selv advare om det.

Nekter ansvar - Vi trenger ikke å snakke om det. Verden er blitt advart, du store, den er blitt advart. Vi har gjort vårt og mediene har fulgt opp. Verden er blitt advart om at dommedag er her, sa han.

Fra dommedagsspøk til alvor: Haugevis med mennesker trodde på Camping, solgte alt de eide og står nå på bar bakke. 89-åringen nekter å ta på seg noe ansvar i det hele tatt.

Han tolket bare bibelen, poengterer han. Og hvem som helst kan jo tolke den feil.

- Jeg har aldri sagt til noen at jeg er ufeilbar. Men gud er det, sier han.

 FEIRET:  Folk feiret jordens fortsatte eksistens utenfor radiolokalene til Harold Camping da de forsto at profetiene hans ikke ville stemme. Foto:  (AP Photo/Dino Vournas, File)
FEIRET: Folk feiret jordens fortsatte eksistens utenfor radiolokalene til Harold Camping da de forsto at profetiene hans ikke ville stemme. Foto: (AP Photo/Dino Vournas, File) Vis mer