Tviholder på håpet

GEIRANGER/OSLO (Dagbladet): Josephine Grubbens forsvinning får det til å gå kaldt nedover ryggen på folk i Geiranger. Selv om politiet fortsatt ikke har holdepunkter for at noe kriminelt har skjedd, skremmer parallellene til Trude Espås-drapet i 1996.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • I august 1996 ble 21 år gamle Trude Espås funnet drept i Geiranger, etter å ha vært savnet i 11 dager. Espås hadde sommerjobb på et hotell i Geiranger, og forsvant bare sju dager etter at hun hadde begynt i jobben. Drapsmannen er ikke tatt.
 • Juni 2002: Den nederlandske utvekslingsstudenten Josephine Grubben forsvinner sporløst etter å ha lagt ut på en kort tur. 18-åringen har sommerjobb på Hotell Utsikten Bellevue i Geiranger, der hun begynte 20. mai.

  I går morges tok Kripos og Arne Huuse avgjørelsen om å sende en etterforsker opp til Geiranger.

  - Sånn som saken står nå har vi ingen grunn til å sammenlikne denne saken med Trude Espås-saken. Selv om jeg kan skjønne at mediene nå trekker fram den saken igjen, har vi ingen signaler om at vi har med noe mer enn en forsvinningssak å gjøre, forteller politiførstebetjent Nils Skulstad i Kripos til Dagbladet.

  Men etter hva Dagbladet erfarer, er det gufset fra Espås-saken som har fått Kripos til allerede nå å gå inn i det som hittil er omtalt som en ordinær forsvinningssak. Kripos har sendt en av sine fremste etterforskere, tidligere leder av drapskommisjonen, Sturla Osen, til Geiranger.

  Allerede nå har politiet bedt alle som oppholdt seg i Geiranger torsdag 6. juni - dagen da Josephine forsvant - om å melde seg for politiet. Men de har fortsatt ingen spor i saken, og heller ingen grunn til å tro at det dreier seg om en kriminell handling.

  Gir håp


 • En annen forsvinningssak fra Geiranger-området, men som fikk en lykkelig slutt, gir nå trøst til Josephines familie: I oktober 1998 ble 19 år gamle Inghild Hestholm meldt savnet etter at hun ikke kom tilbake fra en fjelltur i Tverrfjella over Norddal like ved Geiranger. Hun ble funnet i live etter å ha ligget skadd på ei fjellhylle i seks døgn.

  - Vi finner trøst i Inghilds historie, det er en bekreftelse på at håpet må leve. Vi tror Josephine er i live et sted oppe i fjellet. Hun har garantert sett den storslåtte naturen som en utfordring, og vi tror hun har oppsøkt snøen, sier Josephines svoger, Hans Brouwer, til Dagbladet.

  Brouwer er i Geiranger sammen med Josephines far, bror og kjæreste for å delta i leitingen etter den sporty jenta som forvant etter å ha lagt ut på en fjelltur torsdag.

  - Vi er alle svært takknemlige for den aksjonen som er satt i gang for å finne Josephine fra politiet, Røde Kors og andre frivillige. Hvis andre frivillige vil bruke fridagen i dag til å hjelpe oss, vil det være fantastisk. Sjansen for å finne Josephine i live er dobbelt så stor om det er dobbelt så mange som leter, sier han.

  Espås-saken


  Men i Geiranger i går var det Trude Espås folk snakket om.

  - Det første som slo oss da vi hørte det, var parallellen til Trude Espås-saken. Vi er urolige og håper at saken snart blir oppklart på en eller annen måte og at jenta blir funnet. Alt er bedre enn å leve i uvisshet. Det er trist at det er feriebygda Geiranger som igjen blir rammet av en slik tragedie, og det er rart at det ikke fins spor etter denne jenta, sier Aud Våge og Hallbjørg Sætre fra Leikong på Sunnmøre til Dagbladet.

  - Etter hvert har jeg tenkt på de slående likhetstrekkene med Espås-saken. Stort sett er det unge jenter som kommer hit for å jobbe, og jeg tipper at gjennomsnittsalderen for disse jentene er på 22 år - fra 17 og oppover. De kan være lette bytter for forbrytere, sier nattevakt på Union hotell, Eirik Faste Harsjøen (24)

  Josephines arbeidskollega Vinjar Halvorsen (21) var med på et par fjellturer med den savnede jenta og merket entusiasmen hennes. Også hos ham spøker Espås-saken i bakhodet.

  - Jeg har i dag mange rare tanker i hodet, men liker ikke å si dem, sier servitøren.

  Elsket fjellet


  Talsmannen for familien, Hans Brouwer, tror Josephine har undervurdert naturen og at hun har overvurdert seg selv. De tror helst det var snøen som fristet den naturglade jenta som nylig kom tilbake fra tre måneder i New Zealand, hvor hun også vandret i fjellet alene.

  Josephine kom til Geiranger 20. mai.

  I telefonsamtaler med familien hjemme i Nederland snakket Josephine mye om fjellene og fossene. Kjæresten Mark var nesten daglig i kontakt med Josephine i telefon eller via e-post.

  På morgenkvisten


  Josephine Grubben (18) forlot hotellet ved 8-tida torsdag morgen på fridagen sin. Hun var ventet tilbake ved 14-tida. Da hun ikke var kommet hjem ved 22-tida, gikk to arbeidskollegaer opp til Storskarfossen uten å se noe til henne. Deretter ble politiet varslet.

  Hotellsjef Elsie Andvik var den siste som så og snakket med Josephine torsdag morgen.

  - Jeg formante henne om fjellets farer. Hun er ei harmonisk jente som trives her. Da jeg skulle tilby henne mobiltelefonen min, var hun allerede dratt.

  Det er ikke så rart at ingen har sett henne på vei opp i fjellet. Geiranger «sover» tidlig på morgenen. Dette er et feriested, sier Elsie Andvik.

  - Josephines siste beskjed var at hun ville dra til Storskarfossen og videre derfra. Noe har skjedd med henne, men vi håper alle å finne henne i live, sier hotellsjefen.

<B>SISTE SOM SÅ JOSEPHINE:</B> Hotellsjef Elsie Andvik var den siste som så og snakket med Josephine torsdag morgen.
TØFFE LETEFORHOLD: Snø, is og fossefall gjør at terrenget skifter framkommelighet i område hvor letingen etter Josephine foregår. Over 70 personer fra Røde Kors, politiet og andre frivillige leiter videre i dag.
<B>HÅPER FORTSATT:</B> Talsmannen for familien, Hans Brouwer, tror Josephine har undervurdert naturen, og at hun har overvurdert seg selv.
<B>MANGE TANKER:</B> - Jeg har i dag mange rare tanker i hodet men liker ikke si dem, sier arbeidskollega Vinjar Halvorsen (21) som jobber på samme hotell som den nederlandske jenta.