Tvil før milliardmøte

Dagens møte mellom regjeringen og Ap-ledelsen vil være preget av stor usikkerhet og skepsis. Lederne for sentrumspartiene er sterkt i villrede om Thorbjørn Jaglands hensikt med initiativet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Annonse

Ønsker han samarbeid eller konfrontasjon? Hans varsel om en aktiv opposisjonspolitikk tyder på et hardkjør som vil nå toppen på Ap's landsmøte i november.

Etter det Dagbladet erfarer vil Ap i dag legge fram et alternativt forslag til revidert statsbudsjett med en innstramming på nærmere fire milliarder. Kontantstøtten er selvsagt ikke med.
Om dagens toppmøte sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet at han håper å få klarhet i alle milliardene som flyter omkring.

- Vil du kreve betingelser for et eventuelt budsjettsamarbeid allerede i dag?

- Neppe. Dette dreier seg i første omgang om en kartlegging av hvor vi står. Regjeringen har allerede klart for seg hovedtrekkene i neste års budsjett. De vil vi høre om. Vi ber ikke om detaljer, for dette dreier seg om svære beløp.

Jeg tror knapt at vi noen gang etter krigen har stått overfor en situasjon hvor så mye skal dekkes inn i neste og kommende års budsjetter uten at man har oversikt.
- Vil møtet være rettet mer mot neste års statsbudsjett?

- Mye burde vært håndtert allerede nå. Men vi må få vite en del om framtida hvis vi skal inngå et forlik, for her kan bordet lett fange. Vi må få oversikt både over virkningen av kontantstøtte, framdriften av eldresatsningen, lønns- og trygdeoppgjøret, jordbruksoppgjør, og over hva det da ikke blir plass til.

- Vi må gjøre noen valg, og da er vi tilbake til ett av de grunnleggende stridsspørsmål i norsk politikk: Hvordan vi skal prioritere og fordele. Vi må få en realistisk debatt om fordelingspolitikken, sier Jagland og minner om at det blir hovedtema på Ap's landsmøte i november.

Da behandler Stortinget statsbudsjettet, og Jagland lover kraftfulle utspill fra landsmøtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer