Tvil må komme fetteren til gode

STAVANGER (NTB): Dersom det er en rimelig fornuftig og forstandig tvil om at Birgitte Tengs' fetter er skyldig, skal det komme tiltalte til gode. Dette grunnleggende rettsprinsippet minnet forsvarer Sigurd Klomsæt juryen om da han startet sin prosedyre i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvareren brukte de første 20 minuttene av dagen på å minne juryen, eller lagretten, om at det er bedre at ni skyldige går fri enn at en uskyldig blir dømt.

Troverdighet

- Dette er et prinsipp vi skal holde høyt, sa forsvareren henvendt til de tolv medlemmene i lagretten. I neste uke skal ti av dem gi sin avgjørelse i Gulating lagmannsrett om fetterens skyld eller uskyld.

Klomsæt understreket at det ikke er den tiltalte 21-åringen som skal bevise sin uskyld, men aktoratet som skal bevise at han er skyldig. I og med at det ikke finnes tekniske bevis som knytter 21-åringen til drapet på sin kusine, vil troverdighet være et viktig moment for juryen. Spørsmålet er hvem juryen velger å tro på.

Forsvareren viste til at en rekke personer, blant annet politiet, har beskrevet 21-åringens foreldre som sannhetssøkende og troverdige.

- Men etter aktors prosedyre, sitter foreldrene igjen med null troverdighet, mente forsvareren.

Han fortalte retten at forsvaret mente at norsk politi fortjente god omtale, før han viste til politifolk som i retten ikke har framstått som troverdige. Han viste da til etterforskingsleder Ståle Finsal, som tidligere forsvarer Arvid Sjødin mente seg forført av.

Bevis

- Jeg ber dere tenke gjennom om denne mannen fortjener tillit, sa Klomsæt med trykk. Finsal skal mandag tilbake til retten for å forklare seg om et nytt tips lagmannsretten har fått i saken.

Klomsæt brukte mye tid på å tilbakevise argumenter som aktor, statsadvokat Harald Grønlien, brukte i sin prosedyre i går.

Han tok fram blotting, episoden hvor den tiltalte blåste damp mot en kamerat og 17.mai 1995 hvor Birgittes fetter skal ha sagt at han var glad Birgitte var død. Aktor la stor vekt på skjelvingene som fetteren hadde etter at kusinen døde.

- Er dette et bevis, og i så fall for hva? spurte Klomsæt juryen.

Store deler av forsvarerens prosedyre har dreid seg om etterforskningen av drapet. Det vil Klomsæt fortsette med i resten av sin prosedyre i dag.

TVIL: Forsvarsadvokat Sigurd Klomsæt hevdet i sin prosedyre at tvilen må komme fetteren til gode.