Tvil om Obama kommer

- Jeg håper han får noe å komme for, sier Hillary Clinton.

TIDA RENNER UT:   USAs utenriksminister Hillary Clinton mener verden må finne fram til en klimaavtale. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
TIDA RENNER UT: USAs utenriksminister Hillary Clinton mener verden må finne fram til en klimaavtale. Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN (Dagbladet): Hillary Clinton kom til København i dag og holdt pressekonferanse på Bella Center i formiddag.

USAs utenriksminister har kommet for å få fart i klimaforhanldingene, og for å vise at amerikanerne vil ha en avtale. Hillary Clinton sår tvil om Obama vil komme, fordi klimaforhandlingene står i stampe.

- Jeg håper at det er noe for han å komme for, sa Clinton, på spørsmål fra en dansk journalist.

Mange har satt sin lit til Obama i den fastlåste situasjonen, blant annet Norges miljøminister Erik Solheim. USA er sammen med Kina et nøkkelland i forhandlingene.

Må ha sterk avtale
De avgjør om det blir noen avtale. I det siste har ryktene svirret om at kineserne ikke vil ha en avtale. Det er ikke akseptabelt for USA.

- Det vi må ha er en sterk avtale som alle står bak. Finansiering av u-land må til, men Kina som kommende stormakt må også være med. Vi er alle i samme båt og for å komme over elva, må vi sitte stille og samarbeide. Det er ikke oss mot dem, utfordringen er felles, sa Clinton.

Lover penger

USA lover å bidra til et felles fond på hundre milliarder dollar i året fra 2020, men utenriksministeren er klar på at pengene ikke kommer på bordet uten en avtale. Om kortsiktig finansiering ga hun ingen konkrete tall.

- Vi skal gi vårt bidrag, var alt hun sa.

Hillary Clinton kaller klimaavtalen for den viktigste avtalen i vår tid.

- Jeg er her i dag for å få fokus på det alt handler om, og det er å få en politisk avtale.

Tida renner ut, mange av dagene som har gått, har vært bortkastet. Vi må finne en løsning, for vi vet hva konsekvensene er hvis vi ikke gjør det. Det er havstigning, ørkenspredning, flom og storm, sa Clinton.

KANSKJE TIL KØBENHAVN: USAs utenriksminister Hillary Clinton er kommet til klimatoppmøtet. Nå er det tvil om president Barack Obama kommer. Foto:  AFP PHOTO / Saul LOEB
KANSKJE TIL KØBENHAVN: USAs utenriksminister Hillary Clinton er kommet til klimatoppmøtet. Nå er det tvil om president Barack Obama kommer. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB Vis mer