Tvil om pakistanske prøvesprengninger

Indias forsvarsminister George Fernandes sa i dag at han hadde informasjon som tydet på at Pakistan bare gjennomførte én vellykket prøvesprengning torsdag, ikke fem som tidligere opplyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fernandes sa at pakistanerne hadde opplyst at det var gjennomført fem sprengninger bare så det skulle se ut som de var på høyde med India, som gjennomførte fem sprengninger i midten av mai.

Flere indiske medier hevdet søndag at de pakistanske prøvesprengningene var delvis mislykket. The Times of India skrev at fire av de fem sprengningene var mislykket og at bare en ladning på mellom seks og ti kilotonn var en suksess.

En velykket

Ifølge Hindustan Times var det fire prøvesprengninger, hvorav bare hn var vellykket. Hindustan Times mener også at den siste prøvesprengningen lørdag bare var på mellom én to to kilotonn.

Det er også blitt hevdet at forvirringen om Pakistan gjennomførte én eller to sprengninger i den andre runden lørdag, kan tyde på at én sprengning var mislykket.

Pakistanske vitenskapsmenn sa først at det var gjennomført to prøvesprengninger, men siden ble det offisielt opplyst at det bare var én.

En høytstående tjenestemann i Pakistans atomenergikommisjon opplyste søndag at prøvesprengningen lørdag vil hjelpe landet å utvikle små atomvåpen.

Dr. Samur Mubarak sa de første fem testene torsdag hver hadde en styrke på 40 til 45 kilotonn, mens den sjette lørdag var på mellom 14 og 15 kilotonn.

Han sa at de første testene var tre ganger så kraftige som de indiske to uker før, og at Pakistan har kapasitet til å produsere mye kraftigere ladninger.

Mubarak avviste meldinger om at det hadde vært radioaktive lekkasjer i testområdet i Baluchistan.

Bombene som USA slapp over over Hiroshima og Nagasaki i august 1945 var på henholdsvis 13 og 22 kilotonn.

(NTB-AFP-DPA)