Tvilen skal komme tiltalte til gode

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har Utlendingsnemnda hørt prinsippet om at tvilen skal komme tiltalte til gode? I så fall må de som beskyldes for proformaekteskap ikke være tiltalte i UDIs øyne. De er skyldige. De har nemlig gjort noe så uhørt som å velge seg ektefelle utenfor Norge.

Det er fortsatt stor forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker i dette land. Navnene til tross, kong Salomo er født i Norge, mens Jørgen hattemaker er født i Pakistan, Afghanistan - eller i alle fall i Langtvekkistan. For hvem ville finne på å anklage et norsk-norsk ektepar for at deres ekteskap var «proforma»? Hvem påtar seg å granske hjertene i andre ekteskap? Tenk om noen ekte nordmenn giftet seg for å få bedre råd, bedre sosial posisjon - og ikke bare av kjærlighet?

Når likevel myndighetene har bestemt at ektheten av kjærligheten i ekteskap mellom nordmenn og utlendinger skal prøves, må de holde seg til det som kan måles. Hvorfor har ikke UDI besøkt Astrid og Shazad? Hvorfor legger de ikke vekt på alle de attestene og vitnemålene de har fått? Hvorfor velger de å se seg blinde på at Astrid ikke husket hvor mange søsken Shazad har?

UDI kan trygt gi Shazad opphold - de kan nemlig trekke tillatelsen tilbake når som helst hvis de blir i tvil. De kan komme hjem til ekteparet i tre år etter ekteskapsinngåelsen, sjekke at de bor på samme rom, forhøre dem hver for seg om den andres tannpastamerke. Slik er det for Jørgen hattemaker å bli venn med kong Salomo.