Tviler på at bøndene vil klare å tømme brødhyllene

Bøndene har varslet at de tirsdag vil blokkere utkjøringen av matmel til de fire store matmelanleggene i Norge.

BRØDKRISE: Bøndene har varslet at de tirsdag vil blokkere utkjøringen av matmel til de fire store matmelanleggene i Norge. Norges største bakerikonsern, Bakers, tviler på at aksjonen vil få store konsekvenser ettersom de fleste bakerier har store lagre av mel. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRØDKRISE: Bøndene har varslet at de tirsdag vil blokkere utkjøringen av matmel til de fire store matmelanleggene i Norge. Norges største bakerikonsern, Bakers, tviler på at aksjonen vil få store konsekvenser ettersom de fleste bakerier har store lagre av mel. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges største bakerikonsern Bakers mener de fleste bakerier i landet har såpass store lagre av mel at butikkene neppe vil gå tomme for brød tross bøndenes planlagte protestaksjon, melder NTB.

Sinte bønder har tydelig markert sin frustrasjon med årets jordbruksoppgjør etter at forhandlingene ble brutt lørdag.

- Ni av ti nordmenn sier at de ønsker et landbruk av samme omfang som i dag. Vi er klare til å øke produksjonen i takt med befolkningsøkningen, men da må vi få økte inntektsmuligheter som sikrer rekrutteringen og et landbruk over hele landet, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørkesier Bjørke.

Protesterer Mandag kom sinnet til syne blant annet gjennom tømming av melk på åpen gate i Bergen, «kidnapping» av ordførere flere steder og levering av ei ku på døra til ordføreren i Kvinnherad. Flere steder i landet ble trafikk-knutepunkter blokkert i kortere eller lengre perioder av traktorer.

Bøndene har varslet at de tirsdag vil blokkere utkjøringen av matmel til de fire store matmelanleggene i Norge. Målet er å få folk til å hamstre brød, slik at hyllene tømmes for bakverk. Slik vil bøndene få fram at norsk mat ikke er noen selvfølge.

Norges største bakerikonsern, Bakers, tviler på at aksjonen vil få store konsekvenser ettersom de fleste bakerier har store lagre av mel, skriver Aftenposten.

SINTE BØNDER: Sinte bønder stengte E-39 med traktorer på Krossmoen, Helleland sør i Rogaland. Det ble etterhvert lange køer på stedet. Det ble delt ut egg og flygeblader. Foto: Sigbjørn Hofsmo / NTB scanpix
SINTE BØNDER: Sinte bønder stengte E-39 med traktorer på Krossmoen, Helleland sør i Rogaland. Det ble etterhvert lange køer på stedet. Det ble delt ut egg og flygeblader. Foto: Sigbjørn Hofsmo / NTB scanpix Vis mer

- Det kan være at enkelte bakerier ikke er i stand til å produsere fullt så mye som det er bestilt. Men det er ingen grunn til å tro at dette vil gi noen dramatiske konsekvenser for forbrukerne, sier økonomidirektør og pressekontakt i Bakers, Ole Neergaard.

Han får støtte fra direktør for handel i Virke, Thomas Angell.

- Jeg tror ikke bøndene greier å tømme brødhyllene. Dette blir et slags stunt. Det å bruke forbrukerne som virkemiddel i sin egen kamp, synes jeg er ganske snålt, sier Angell.