Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Tviler på at han var psykotisk»

Bistandsadvokaten til den drepte busssjåføren Audun Bølands etterlatte tror ikke tiltalte var psykotisk da han utførte det første drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bussjåfør-drapet

Søndag 16. februar ble sjåfør Audun Bøland fra Valdres overfalt og knivstukket mens han kjørte buss.

En 26 år gammel mann fra Etiopia er tiltalt for å ha tatt livet av Bøland og skadd tre passasjerer. Han er også tiltalt for å ha drept landsmannen Christian Baloky (44) på Lundeskogen asylmottak.

Før bussjåføren mistet bevisstheten, berget han bussen fra en enda verre ulykke.

Familien har mottatt heltedådsmedalje for hans innsats.

- Vi tviler på at han var psykotisk da han begikk den første handlingen. Vi er enig i kommisjonens erklæring, og kan ikke se at det er bevist at han var psykotisk, sier bistandsadvokat Vigdis Magistad til Dagbladet. I går var andre dag i rettssaken mot etioperen (26), som står tiltalt for drapene på asylsøkeren Christian Baloky (44) og bussjåføren Audun Bøland (39) 16. februar i år.

Rettspsykiaterne Berthold Grünfeldt og Kjell Noreik konkluderte med at etioperen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og at han derfor ikke kan straffes for det han har gjort. Men rettsmedisinsk kommisjon er ikke overbevist om at 26-åringen var psykotisk. Tre fast oppnevnte psykiatere må godkjenne konklusjonen. De har nå bedt om bedre begrunnelse før de avgjør saken.

Planla

Magistad nevner flere forhold hun mener støtter opp om teorien at han reagerte som enhver drapsmann på rømmen som har planlagt sine handlinger.

- Han klippet i stykker ID-kortet sitt, vasket rommet for blodspor, gjemte et håndkle med blod på i skapet, skiftet bukse og gikk på en buss til Oslo. Det virker ikke så dumt og ulogisk, sier hun.

Hun mener at retten bør skille mellom de to drapshandlingene.

- At en psykisk gal person opptrår så rasjonelt som han gjorde, er vanskelig å forstå. Han husker mange detaljer omkring det første drapet, men jeg er i tvil om hvor klar han var under det andre.

Dersom han var bevisst da han drepte første gang, men ble syk på grunn av drapet fordi han ikke maktet å ta inn over seg konsekvensene, mener jeg han kan bli strafferettslig ansvarlig for det han gjorde, sier Magistad. Hun sammenlikner dette med det faktum at man er ansvarlig for sine handlinger selv om man er ruset.

Utsettes

Dersom den endelige diagnosen er at tiltalte var psykotisk i gjerningsøyeblikket, kan han ikke straffes for de handlingene han har gjort, men vil bli underlagt tvungen psykisk behandling.

Fordi retten nå måtte ta stilling til kommisjonens ønske, utsettes rettssaken. Denne uka vil retten ta stilling til den tiltaltes skyld eller uskyld når det gjelder drapene på Bøland og Baloky, og knivstikkingen av tre passasjerer. Men prosedyrer og reaksjonsform, samt oppreisning til de etterlatte, er nå utsatt.

- Selv om det er en forferdelig belastning for de etterlatte, synes vi det er greit med en utsettelse, sier Magistad.

Rettspsykiater Berthold Grünfeldt sier at det er svært sjelden at kommisjonen ber om ytterligere begrunnelse, slik de har gjort i denne saken.

- Dette skjer svært sjelden i psykose-saker. Vi er ikke i tvil om at han er psykotisk, sier Grünfeldt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media