Tviler på at kulden var årsaken

Oslo (NTB-Bodil Stein): Bård Mikkelsen er den første nordmann som har hoppet i fallskjerm både på Sydpolen og Nordpolen. Han sier at det teknisk sett ikke er vanskeligere å hoppe på Sydpolen enn andre steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er naturligvis kaldt, men det ville forbause meg om denne tragiske ulykken skulle skyldes kulde eller andre spesielle omstendigheter ved å hoppe på Sydpolen, sier Mikkelsen i en kommentar til fallskjermulykken på Sydpolen lørdag. Han hoppet selv i fallskjerm fra 5.000 fots høyde over Sydpolen i januar 1993.

- Det eneste som er problematisk ved hopp fra stor høyde på Sydpolen, er oksygenmangelen, sier Mikkelsen.

Oppringt

Sydpolplatået ligger på rundt 3.000 meters høyde over havet. Dersom man hopper fra store høyder der, trenger man tilførsel av oksygen. Selve landingen skulle ikke by på noen problemer. Det var mykt og helt normalt å lande på Sydpolen, ifølge Mikkelsen.

Han forteller at han for en tid siden ble oppringt av en som skulle lede denne Sydpol-ekspedisjonen og spurt om spesielle forhold ved å hoppe der. Han forsto da at de hadde tenkt å hoppe ut fra forholdsvis stor høyde, og gjorde oppmerksom på at det var nødvendig med oksygentilførsel.

- Men det var disse erfarne hopperne helt sikkert klar over selv, sier Mikkelsen, som syntes det var svært vondt å høre om ulykken hvor tre personer døde.

Transport

Det ekspedisjonen særlig ønsket opplysninger om fra Mikkelsen, var transportmuligheter fram og tilbake fra polen. Selv hadde han koordinert Sydpol-hoppet med polfareren Erling Kagges ankomst til Sydpolen, slik at han kunne bli med det samme flyet ut igjen.