LOVET NYE BLIKK PÅ KOMMUNEREFORMEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre sa igår at han ville skape sin egen kommunereform. Leder av kommunalkomiteen på Stortinget sier Støre vingler, og først må klargjøre hva han vil gjøre annerledes enn regjeringen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LOVET NYE BLIKK PÅ KOMMUNEREFORMEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre sa igår at han ville skape sin egen kommunereform. Leder av kommunalkomiteen på Stortinget sier Støre vingler, og først må klargjøre hva han vil gjøre annerledes enn regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Krangel om kommunereform

- Tviler på at Støre har sine egne ordførere i ryggen

Lederen for kommunalkomiteen på Stortinget sier Støre må være tydeligere på hva han vil med den omstridte kommunereformen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går lovet Ap-leder Jonas Gahr Støre å skrote Jan Tore Sanners omdiskuterte kommunereform - dersom han og Arbeiderpartiet vinner valget neste år.

«Sanner, din reform er over med dine dager», sa Støre og la til at han ønsket å definere sin egen kommunereform, uten å gjøre klart hva han ville endre ved Sanner og Erna Solbergs reform.

Støre nøyde seg med å slå fast at han ønsket «en løpende diskusjon med andre virkemidler»:

- Det å ha en løpende diskusjon med andre virkemidler, med en annen holdning og med et annet samspill med kommuner og regioner i Norge, det kommer Ap til å ta med seg inn i neste periode og i perioden etter.

- Håpløst

Ap-toppen får nå svar fra lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad. Frp-politikeren sier Støre må klargjøre hva han faktisk mener om kommuneforeformen til regjeringen, før han begynner å slenge med leppa.

- Det er veldig vanskelig for velgerne å tolke hva Arbeiderpartiet egentlig vil. Jeg håper Støre kan begynne med å fortelle hva som er forskjellen på regjeringens kommunereform og den Støre ønsker seg, sier Njåstad til Dagbladet.

UT MOT STØRE: Frp-topp Helge André Njåstad. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
UT MOT STØRE: Frp-topp Helge André Njåstad. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Det er håpløst for velgerne å vite hva de faktisk mener når de har brukt de siste tre årene til å vingle og ikke klare å bestemme seg for hva de mener, legger Njåstad til.

Tviler på Støre-støtte

Kommunereformen skal etter planen endre kommunestrukturen i Norge, i all hovedsak gjennom betydelige sammenslåinger. Dette igjen skal, ifølge den sittende regjeringa, bidra til stordriftsfordeler og et kommunekart som bedrer tilbudet til innbyggerne.

- Kommunereformen har til nå vært drevet av aktive og fremoverlente ordførere over hele landet og kommunesammenslåinger starter med lokale ønsker. Jeg tviler på at Støre har sine egne ordførere i ryggen når han vil skrinlegge en reform som er nødvendig for landet og som allerede er godt i gang.

De fleste partiene på Stortinget støtter endringer i kommunestrukturen, men det er stor splid om måten regjeringen går fram etterhvert som Jan Tore Sanners pisk - ifølge opposisjonen - blir stadig større, og gulrotene stadig mindre verdt.