Tviler på Dåvøys pappaperm-løfter

Har Regjeringen nok vilje til å betale gigantregningen som en utvidet pappaperm innebærer? Likestillingsdirektør Mona Larsen-Asp tviler sterkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare likestillingsdirektøren som er skeptisk til barne- og familieministeren i denne saken. Karita Bekkemellem Orheim, stortingsrepresentant og leder av kvinnebevegelsen i Ap, mener historien taler imot regjeringen.

- Vi har ingen grunn til å stole på denne regjeringen i familiepolitikken. De har kommet med konservative ordninger som noen skarve hundrelapper i økt kontantstøtte, sier Bekkemellem Orheim.

Etter det Dagbladet kjenner til, er det ikke foreløpig lagt opp til at økt pappapermisjon blir noe satsingsområde i Bondevik-regjeringens budsjettforslag for 2004.

Trenger handling

Likestillingsdirektøren er på sin side opptatt av at man får til konkrete tiltak raskt. Hun tror ikke det er nok vilje i regjeringen til å betale for det en utvidet pappaperm vil koste.

- Jeg tviler på at Laila Dåvøy vil foreslå to måneders ekstra pappaperm når de legger fram sitt forslag i mai. Det vil bli for dyrt, og dermed er jeg redd denne saken vil treneres, sier Larsen-Asp.

- Ikke holdbart

Larsen-Asp synes ikke argumentene til Dåvøy for å stoppe hennes forslag er holdbare.

- Jeg er overrasket over argumentasjonen til Dåvøy som mener at man tar fra mor i stedet for å se verdien av å dele det man allerede har. Mitt forslag innebærer ikke at familien mister tre måneder, sier likestillingsdirektøren.

Karita Bekkemellem Orheim ønsker å utfordre barne- og familieministeren til å benytte pappapermisjonssaken til å gå bort fra den konservative linjen i familiepolitikken.

- Hun har nå muligheten til å lage et løp for resten av stortingsperioden med en opptrapping av permisjonen. Eneste forbehold er at den første opptrappingen på seks måneder skal øremerkes far. I neste omgang må vi komme tilbake til den videre opptrappingen, som jo er et budsjettspørsmål, sier stortingsrepresentanten. Hun synes det blir vanskelig å endre i dagens permisjon.

- Mer tid for far og barna i en utvidet permisjon er en bedre løsning enn forslaget til likestillingsdirektøren, mener Bekkemellem Orheim.

Tiårskonto

Ap ønsker å utvide svangerskapspermisjonen til to år på sikt, og at permisjonen valgfritt skal kunne tas ut over en tiårsperiode.

Frp ønsker ikke å utvide svangerskapspermisjonen.