Tviler på en terroraksjon mot Norge nå

Terrorforsker Magnus Ranstorp sier det er en alvorlig trussel, men mener vi bør ha is i magen.

TERRORFORSKER: Direktør og terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige tviler på at en terroraksjon vil finne sted i Norge etter alt oppstyret og den økte beredskapen. Han kan heller ikke si sikkert hvorfor Norge er et terrormål. Foto: Tor Johnsson/Forsvarshögskolan/John T. Pedersen/Dagbladet
TERRORFORSKER: Direktør og terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige tviler på at en terroraksjon vil finne sted i Norge etter alt oppstyret og den økte beredskapen. Han kan heller ikke si sikkert hvorfor Norge er et terrormål. Foto: Tor Johnsson/Forsvarshögskolan/John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Direktør og terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige har jobbet med terrorisme i over 20 år med et spesielt fokus på ekstrem islamisme. Han sier til Dagbladet at dette er en alvorlig trussel.

- Dette er ikke informasjon som bare dukker opp i løpet av en natt. Det bygger jo på troverdig informasjon på at noen har reist fra Syria med mål om å gjennomføre terror i Norge, sier Ranstorp.

Han er likevel ikke sikker på at en terroraksjon vil finne sted, etter den økte beredskapen i landet. 

- Man skal aldri si aldri, men jeg tror ikke det vil skje noe. Det vil være veldig vanskelig å gjøre noe nå med alt oppstyret, sier han.

Tidligere i dag sa PSTs analysedirektør Jon Fitje Hoffmann i Dagbladets tv-sending at en terrorgruppe har reist fra Syria med en målsetting om å gjennomføre et terrorangrep i Vesten, hvor Norge ble nevnt.

At justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland, og fungerende politidirektør Vidar Refvik gikk ut med denne informasjonen i går sier Ranstorp er et viktig aspekt.

- Det har jo gjort dette for å avskjære en eventuell terroraksjon, men det kan også virke som de har litt utydelig informasjon. Det kan hende vi ser at man går ned i beredskap når det blir mer klarhet i dette, sier han.

Rettet mot Vesten Informasjonen Hoffmann viser til om en mulig terroraksjon i Norge, var også Vesten nevnt. Ranstorp mener det er viktig at vi også har is i magen.

- Jeg har ikke sett noen økt beredskap i noen andre land. Jeg tror man må ha is i magen, være litt ekstra varsomme og finne ut hva informasjonen bygger på. Det er mange komponenter her, i tillegg til den avgrensede tidsperioden, sier Ranstorp til Dagbladet.

Det bør likevel ikke bety at andre land ikke jobber med denne informasjonen også.

- Det kan hende andre land har valgt å jobbe i det stille med dette.

- Hvorfor går da Norge ut med informasjonen? 

- Å dele slik informasjon kan skape unødig frykt, men i tillegg til å kanskje avskjære en terrorhandling tror jeg det også kan være en konsekvens etter 22. juli, da myndighetene «misset» hendelsen. Det er bedre å være i forkant og være transparent i prosessen, sier Ranstorp.

Undergrupper PST-sjef Benedicte Bjørnland sa i går at trusselen gjaldt en ekstrem islamistisk gruppe i Syria, men det er uklart hvilken gruppe. Både Den islamske stat (tidligere ISIL) og al-Nusra (al-Qaidas syriske fløy) opererer i Syria og det er kjent av nordmenn har reist ned for å kjempe med disse gruppene.

Magnus Ranstorp vil ikke si sikkert hvilken gruppe som mest sannsynlig står bar terrortrusselen mot Norge, men tror gruppa har tilknytning til en av disse to.

- Det handler nok om noen undergrupper med assosiasjoner til disse gruppene, som bruker terror som middel. Men ISIL er jo opptatt av å skape sin egen stat gjennom å erobre territorier, så det er vanskelig å si om det er dem som står bak, sier Ranstorp til Dagbladet.

- Hvorfor vil disse eventuelt gjennomføre en terroraksjon i Norge?

- Det er veldig vanskelig å vite. Det kan være tilfeldigheter, det kan være at Norge er medlem av NATO, det kan være gjennom nordmenn som kriger i Syria, og det kan være at de ser på Norge som et lett mål.

Skandinavia Ranstorp forteller at det er flere svensker og dansker som har reist ned til Syria for å krige enn nordmenn.

- Det offisielle tallet i Sverige er 80 men det kan være store mørketall. Antallet kan i realiteten være det dobbelte.

Han forteller også at en rekke av de svenske Syria-krigerne har kommet tilbake. Danmark skal ifølge terrorforskeren være det landet i Skandinavia som har flest personer nede i Syria. Det offisielle tallet på dansker som befinner seg i Syria skal være over 100.

Han sier det er naturlig å tro at det er nordmenn eller personer med norsk tilknytning som er involvert i denne terroralarmen.

- Ja, det er det. Hvorfor skulle de ellers velge Norge framfor for eksempel Tyskland og Frankrike. Det er vanskelig å si.

Om en terrorhandling vil finne sted, er det umulig å forutse hva slags aksjon som vil skje, og hvem eller hva den vil være rettet mot.

- Det kan være alt mulig. Fra bomber og skudd til aksjoner mot enkelte individer. Men det er viktig å få fram at det ikke er sikkert det skjer noe, sier Ranstorp til Dagbladet.

TERRORFORSKER: Direktør og terrorforsker ved Forsvarshögskolan i Sverige tviler på at en terroraksjon vil finne sted i Norge nå. Foto: Tor Johnsson / Forsvarshögskolan
TERRORFORSKER: Direktør og terrorforsker ved Forsvarshögskolan i Sverige tviler på at en terroraksjon vil finne sted i Norge nå. Foto: Tor Johnsson / Forsvarshögskolan Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer