Tviler på Erna og Sivs gjennomføringsevne

Flere økonomer tviler på om den nye regjeringen vil klare å finansiere alle prosjektene de borgerlige partiene er enige om.

ØKT PENGEBRUK: Økonomer er bekymret for den nye regjeringens pengebruk og tviler på gjennomføringsevnen. Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen forhandler nå om regjeringsplattform på Sundvolden Hotell på Sundvollen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ØKT PENGEBRUK: Økonomer er bekymret for den nye regjeringens pengebruk og tviler på gjennomføringsevnen. Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen forhandler nå om regjeringsplattform på Sundvolden Hotell på Sundvollen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brorparten av de større prosjektene som de borgerlige partiene ønsker å gjennomføre, vil bety økte offentlige utgifter, skriver Dagens Næringsliv.

Skole og vei Blant prosjektene finner man blant annet lærerløft i skolene, flere behandlingsplasser til rusavhengige, styrket behandlingstilbud i psykiatrien, mer penger til veiutbygging, økt politibemanning og økt satsing på kollektivtransport.

Samtidig skal skattene ned, noe som reduserer statens inntekter. Det blir en vanskelig balansegang.

Mer oljepenger - Jeg tror man kommer til å legge seg på en god økning i oljepengebruken, men det er ikke nok, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

Han mener det blir et problem å gjennomføre alle prosjektene, i alle fall på kort sikt.

Spist opp - Mye av handlingsrommet i statsbudsjettet blir spist opp av at vi blir flere eldre her i landet. Kostnadene til pensjoner kommer til å øke mye de kommende årene, sier Bruce.

Mangler mye Han får støtte fra sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank, som mener det først og fremst er tre ting som mangler i samarbeidsavtalen mellom de borgerlige partiene.

- Det er størrelsen på skattelettelsene, hvor mye som skal kuttes, og hva partiene mener med «innenfor handlingsregelen». Om det tolkes som innenfor 4 prosentgrensen har du masse handlingsrom, men det betyr at budsjettet vil virke veldig ekspansivt, mener Jullum, som ikke synes det er ansvarlig å bruke 4 prosent av oljefondet. (NTB)