Tviler på euro-løsning i løpet av skjebneuka

Har kniven på strupen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europa står foran en skjebneuke. Med kniven på strupen må Tyskland og Frankrike bli enige om krafttiltak mot gjeldskrisen på helgens toppmøte.

Presset øker på lederne i eurosonen om å komme opp med effektive og varige løsninger.

- EUs regjeringer må svært tydelig forplikte seg til å gjøre det som skal til, sa USAs finansminister Timothy Geithner til CNBC under helgens G20-møte.

G20-møtet insisterte på at det nå må løsninger på bordet svært raskt. Søndag møtes EUs stats- og regjeringssjefer.

Dempet forventninger Forut for det skal finansministrene i eurosonen og hele Unionen møtes til beinharde forhandlinger. Men dragkampen står først og fremst mellom Tyskland og Frankrike, som har lovet omfattende tiltak.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble bidro til å dempe forventningene til møtet da han mandag uttalte at det er usannsynlig at lederne vil klare å komme opp med en permanent løsning for å løse usikkerheten i finansmarkedene på møtet søndag.

Steffan Seibert, talsmannen til Tysklands statsminister Angela Merkel, kom med lignende budskap.

- Drømmer om at alt vil bli løst innen neste mandag, vil ikke bli oppfylt, sa Seibert mandag.

Han la til at det lederne klarer å bli enige om på søndag, vil være del av «viktige steg på en vei som vil fortsette til neste år».

Utilstrekkelig Eurolederne fikk i forrige uke omsider godkjent reformer og styrking av det midlertidige redningsfondet EFSF. Men endringene er ikke tilstrekkelig. Det er enighet om at brannmuren må ytterligere forsterkes, men fortsatt er man uenige om finansieringen.

Tyskland presser på for at private eiere av gresk gjeld må bidra mer og ta større tap enn de 21 prosentene som ble avtalt i juli. Men Frankrike er skeptisk og vil at ytterligere bidrag må være frivillige. Den franske regjeringen og Den europeiske sentralbanken (ECB) vil heller øke størrelsen på EFSF.

Også sjefforhandler for Det internasjonale finansinstituttet IIF, Charles Dallara, protesterer mot at bankene og private investorer må ta større tap. «En avtale er en avtale», sier han til Financial Times.

Rekapitalisering For å stagge gjeldskrisen må det også sprøytes mer kapital inn i europeiske banker med store problemer. Men en rekapitalisering av bankene hjelper ikke uten et mye større redningsfond for eurolandene med de alvorligste gjeldsproblemene, ifølge Polens finansminister Jacek Rostowski.

- Kun økonomiske hjelpeprogrammer med overveldende kraft vil kunne roe ned finansmarkedene og gjenopprette tilliten til eurosonen, sa Rostowski på et seminar i Brussel i forrige uke. Han mener EU til nå har reagert altfor sent:

- Vi har brukt mer penger enn vi kunne drømme om til en mye mindre effekt enn vi kunne drømme om.

De første detaljene om de nye krisetiltakene er ikke ventet før torsdag etter at den såkalte troikaen fra EU, ECB og Det internasjonale pengefondet (IMF) skal ha levert sin rapport om den greske regjeringens kutt og reformarbeid, melder FT.

Dersom ikke EU-lederne leverer overbevisende til helgen, vil det slå kraftig ut i de allerede svært urolige finansmarkedene mandag morgen.

(NTB)