Coronavirus

Tviler på FHIs innvandrertall

Statistiker og forskningsleder på Norsk Regnesentral, Magne Aldrin, mener at forskjellen på smittetallene mellom etnisk norske og utenlandsfødte kan være mindre enn det som framkommer i FHIs rapport.

KRITIKK: Folkehelseinstituttet og direktør Camilla Stoltenberg får kritikk for sine statistiske modeller. Foto: Berit Roald / NTB
KRITIKK: Folkehelseinstituttet og direktør Camilla Stoltenberg får kritikk for sine statistiske modeller. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Tidligere undersøkelser viser at bekreftet covid-19-smitte og relaterte innleggelser er høyere blant personer født utenfor Norge enn blant personer født i Norge, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin rapport.

Samlede tall for smitten i hovedstaden fra 15. juni i fjor til 20. april gir et tydelig bilde. 17 098 av 28 374 personer som har testet positivt i Oslo i denne perioden, hadde innvandrerbakgrunn. Det utgjør 60,3 prosent av påvist smitte i hovedstaden. Samtidig er det bare rundt 33,1 prosent av Oslos befolkning har innvandrerbakgrunn, ifølge tall fra Oslo kommune fra 2018, skriver Aftenposten.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Den hardest rammede gruppen i Oslo, er det pakistanske innvandrermiljøet. 13 prosent av alle Oslo-folk med pakistansk bakgrunn har testet positivt. Også flere andre innvandrermiljøer skiller seg ut. Over 10 prosent av afghanske, marokkanske, syriske, irakiske og tyrkiske innvandrere i Oslo har testet positivt.

Feiltolkning

Statistiker og forskningsleder på Norsk Regnesentral, Magne Aldrin, mener imidlertid at forskjellen på smitte mellom etnisk norske og utenlandsfødte, justert for ytre faktorer som boforhold og liknende, kan være mindre enn det som framkommer i FHIs rapport.

Dette gjør han klart i et debattinnlegg i Aftenposten.

KRITISK: Magne Aldrin er Statistiker og forskningsleder på Norsk Regnesentral. Han stiller seg kritisk til tallene slik de fremstår i FHI sin rapport. Foto: Privat.
KRITISK: Magne Aldrin er Statistiker og forskningsleder på Norsk Regnesentral. Han stiller seg kritisk til tallene slik de fremstår i FHI sin rapport. Foto: Privat. Vis mer

- Mener du at tallene slik de framstår i rapporten skaper en feiltolkning av situasjonen?

-Ja, det mener jeg, bekrefter Aldrin overfor Dagbladet.

FHI har modellert sannsynlighet for smitte som en sum av ulike faktorer. Tallene i rapporten er basert på og justert for yrke, hvor trangt folk bor, medisinske risikogrupper, alder, kjønn, bostedskommune, utdanning og husholdningsinntekt.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Ingen data sendes over til Dagbladet, alt skjer kun på din datamaskin.

Ifølge Aldrin har ikke forskerne bak rapporten tatt hensyn til antall personer i husstanden.

Han forklarer det slik:

- Det slo meg at dette med hvor trangt folk bor, ikke er så relevant. En som bor enslig på en hybel er også trangbodd. Rapporten har ikke tatt hensyn til antall personer i husstanden. Men dette må jo ha mye å si, siden det er kjent at ca. halvparten av sporede smittetilfeller skjer i hjemmet. Derfor er det naturlig å tro at der det bor mange i en husstand, vil flere bli smittet, forklarer han.

- Det å ta hensyn til antall personer i husstanden er viktig, understreker han.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen fastslår at vaksiner er veien ut av pandemien. Vis mer

- Større risiko

Aldrin mener også at hvilken statistisk modell som brukes til analysen er vel så viktig.

- At de i sin modell legger sammen prosentpoeng, mener jeg er feil. Man må tenke at det er en grunnsmitte, og så kan man ha en doblet risiko for smitte, eller firedoblet risiko osv. Denne risikoen vil imidlertid være mye mindre hvis du bor i Finnmark og for eksempel har en firedoblet risiko, enn om du bor i Oslo hvor det er mye mer smitte, forklarer han, og fortsetter:

- Selv om jeg ikke bor trangbodd eller har en stor familie, så vil jeg ha en større risiko for å bli smittet her i Oslo enn om jeg hadde vært en uforsiktig person i Finnmark, forklarer han.

Han mener de ikke tar hensyn til dette i analysen.

- De har bare summert disse sannsynlighetene, hevder han, og fortsetter:

- Man kan ikke bare sette dette inn i et statistisk verktøy (regresjonsanalyse) og trykke på en knapp, man må tenke på hvilke fenomener man faktisk modellerer.

Han understreker imidlertid at det er ulike måter å foreta en analyse på, og ikke nødvendigvis en fasit.

- Så er det jo ikke sånn at med en gang man gjør en statistisk analyse så har man svaret. Det er ulike måter å gjøre det på. Man skal ikke være skeptisk til alle eksperter, men man kan jo vurdere det litt ut fra sunn fornuft også.

-Interessant spor

FHI svarer på kritikken i en e-post til Dagbladet.

- FHI setter pris på at fagpersoner ettergår våre metoder. Betydningen av husholdsstørrelse og sammensetning er et interessant spor som vi følger. Aldrin inviterer til en velkjent metodedebatt og påpeker problemstillinger vi er klar over og har vurdert underveis. Bruk av hans foreslåtte tilnærming vil nok i liten grad endre hovedfunnene i vår rapport.

FHI planlegger også et mer utdypende svar på Aldrins debattinnlegg i Aftenposten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer